Борачке организације Српца и Моршанска jачају културу сјећања на ратне хероје

Д.Ј.
Борачке организације Српца и Моршанска jачају културу сјећања на ратне хероје

СРБАЦ - Предсједник Борачке организације општине Србац Горан Плотан и градоначелник Моршанска у Руској Федерацији Алексеј Викторович Бањиков потписали су у петак у спомен-соби у Српцу споразум о успостављању побратимских односа између те организације и Удружења војних ветерана града Моршанск.

Овим споразумом потписници су се обавезали да ће промовисати развој заједничких активности у области његовања традиција ослободилачких ратова српског и руског народа и других области.

- Сложили смо се да ћемо размјењивати делегације удружења, одржавати састанке лично или путем видео-конференције, јачати културу сјећања на одбрамбено-ослободилачке ратове, израђивати заједничке програме којима ће бити побољшан положај чланова оба удружења, одржавати научне семинаре, конференције и друге активности - рекао је Плотан.

Бањиков, који је потписао споразум по овлашћењу предсједника Удружења војних ветерана Моршанска Александра Еникова Алексејевича рекао је да је потписивање симболично обављено на Видовдан, о којем, како каже, Руси много знају и веома поштују све српске светитеље и празнике.

- С великим поштовањем клањам се храбрим младићима чији ликови су уклесани у спомен-соби, а који су дали своје животе, супротстављајући се непријатељима са Запада, што и ми сада чинимо и бранимо и чувамо наше синове који ратују у Украјини. И ми такође имамо бројне жртве као што сте их и ви имали овдје, а уз помоћ Бога и православне вјере коју чувамо и поштујемо, вјерујем да ћемо побиједити - рекао је Бањиков.

Ово је само један од видова заједничке сарадње између Српца и Моршанска, након потписивања споразума о братимљењу, које су у свечаној сали Скупштине општине у сриједу обавили начелник општине Србац Млађан Драгосављевић и градоначелник Моршанска Алексеј Викторович Бањиков, а сарадња ће се одвијати и на пољу економије, културе, спорта, здравства, туризма и слично.           

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана