Борачка организација Србац наставила хуманитарну акцију из прошле године: Фонд солидарности збрињава 14 бораца

Дејан Јовичић
Борачка организација Србац наставила хуманитарну акцију из прошле године: Фонд солидарности збрињава 14 бораца

СРБАЦ - Топлији дом и сигурнији кров над главом до краја ове године добиће 14 демобилисаних бораца из Српца, од чега ће тројици бити изграђена нова, а за 11 бораца адаптирана постојећа кућа.

Средства ће бити обезбијеђена путем Фонда солидарности Борачке организације Србац, који је прошле године издвојио 14.695 КМ за стамбено збрињавање осам породица из борачких категорија.

Предсједник Борачке организације Србац Горан Плотан рекао је да су активности започеле ових дана донирањем помоћи демобилисаним борцима Војске Републике Српске прве категорије, Стојану Вујановићу из Каоца и Фикрету Бакоњићу из Кобаша.

Вујановић је добио столарију у вриједности од 1.550 КМ, а Бакоњић грађевински материјал у износу од 5.000 КМ за нову кућу површине 34 квадратна метра, чије трошкове изградње ће комплетно сносити фонд који ће ангажовати радну снагу.

- Почели смо са припремама за изградњу још двије куће за демобилисане борце из Кукуља и Нове Веси. Након тога ћемо помоћи адаптацију купатила за некадашње ратне другове из Ћукала и Корова, од којих је један самохрани отац. Очекујемо да ћемо у овој години ријешити све захтјеве на основу листе приоритета коју смо сачинили са предсједницима мјесних борачких организација - рекао је Плотан.

Фикрет Бакоњић, који живи у домаћинству са сестром и сином, захвалан је што ће се коначно преселити у нову кућу.

- Живимо у дотрајалој кући без редовних примања и самостално нисмо могли уложити средства за ову инвестицију. Рекли су нам да ће кућа бити готова до јесени и да су се јавили и неки привредници из Српца да помогну, на чему им од срца захваљујем - рекао је Фикрет.

Средства у Фонду солидарности се обезбјеђују од борачке чланарине и донација привредних фирми, виших органа власти и фондова, а неријетко помоћ пружају и грађани, нарочито они који живе и раде у иностранству.

- Свакодневно нам се јављају људи са мањим или већим донацијама, а најчешће чују за наше акције из медија. Посебно нам је драга помоћ пријатељских организација, попут удружења СУБНОР из Српца, које нема велик годишњи буџет, али нам је недавно издвојило помоћ у износу од 300 КМ - рекао је Плотан.

Он додаје да раде и на другим активностима, попут изградње споменика једном преминулом борцу из Корова.

Начелник Одјељења за општу управу општине Србац Душко Митрић рекао је да је у плану и изградња спомен-обиљежја за погинуле борце из мултиетничке заједнице Кобаш, за шта је обезбијеђена финансијска подршка Министарства рада и борачко-инвалидске заштите и Борачке организације РС.

- У свим мјесним заједницама су подигнута спомен-обиљежја за погинуле борце Војске Републике Српске, осим у Кобашу, што ће коначно бити ријешено. Такође су одобрена средства и за реновирање заједничког спомен-обиљежја у Српцу - рекао је Митрић.

Борачка организација ће први пут ове године, уз помоћ општине Србац, поред васкршњих пакета, подијелити прехрамбено-хигијенске пакете за празник Бајрам породицама бошњачке националности из Кобаша, чији чланови су се борили у саставу Војске Републике Српске.

Категорије

Фонд солидарности Борачке организације Србац пружа помоћ инвалидима пете и нижих категорија који нису обухваћени законским прописима и који до сада нису могли да конкуришу за средства која се обезбјеђују на републичком нивоу да би ријешили стамбено питање. Средства се могу уплатити на жиро-рачун Борачке организације општине Србац - Фонд солидарности: 567-353-27000041-19.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана