Болница у Приједору набавила апарат за магнетну резонанцу

Срна
Болница у Приједору набавила апарат за магнетну резонанцу

ПРИЈЕДОР - Болница "Доктор Младен Стојановић" Приједор набавила је апарат за магнетну резонанцу, а почетак дијагностичких процедура очекује се средином децембра, изјавио је данас вршилац дужности директора ове установе Мирко Совиљ.

Совиљ је рекао Срни да је из Њемачке дошао тим који ће обавити монтажу, испитивања и основну едукацију.

"У понедјељак, 25. новембра, апарат ће бити прикључен на хлађење и електрично напајање. Крајем те седмице или почетком наредне очекујемо подизање магнетног поља", рекао је Совиљ.

Он је навео да су једна докторица и један медицински техничар на едукацији у Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске у Бањалуци.

Совиљ истиче да ће едукација бити континуиран процес и да ће и приједорска болница, као и остале установе које имају магнетну резонанцу, имати подршку Завода за клиничку радиологију УКЦ-а Републике Српске.

"Задовољни смо што је на тендеру изабран жСименсж будући да и искуство других установа, као и наше у другим областима са опремом овог добављача, показују изузетан квалитет опреме која одлично функционише уз редован сервис", додао је Совиљ.

Према његовим ријечима, опрема вриједна 1,5 милиона КМ набављена је из кредитног задужења приједорске болнице од 3,5 милиона КМ уз сагласност и гаранције Владе Републике Српске.

"Ми смо једина здравствена установа у Српској која је магнетну разонанцу набавила властитим новцем, док су Бањалука, Добој, Бијељина и Источно Сарајеву за то добили директна средства Владе Републике Српске. И ми смо били у плану за то, али годинама нисмо долазили на ред, јер би се увијек појавили неки други приоритети", подсјетио је Совиљ.

Он је нагласио да је приједорска болница уједно и једина здравствена установа која је кредитно задужење искористила и за инвестицију, док су се остале установе хоспиталног типа задужиле углавном само за измирење обавеза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана