Болница „Србија“ прославила крсну славу - свете Козму и Дамјана

Срна
Болница „Србија“ прославила крсну славу - свете Козму и Дамјана

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - У Болници „Србија“ у Источном Сарајеву данас је обиљежена слава ове установе Свети Козма и Дамјан.

Вршилац дужности директора Болнице „Србија“ Небојша Шешлија рекао је да су ове седмице многим манифестацијама обиљежили и велики јубилеј - 100 година постојања здравствене установе у Касиндолу, гдје су 1921. године први пацијенти ушли у тадашње љечилиште.

Шешлија је навео да је ову годину обиљежила пандемија вируса корона током које су здравствени радници дали значајан допринос у очувању здравственог система регије и Републике Српске.

-Та борба још траје и надам се да ће се у наредном пероду окончати побједом здравственог система над пандемијом - рекао је Шешлија.

Главна медицинска сестра Борјана Петровић рекла је да нема назнака када ће пандемија вируса корона почети да јењава.

Она је подсјетила да се Болница у прошлој години нашла у врло тешкој ситуацији када је 40 техничара имало инфекцију вируса корона, али су се, на срећу, изборили са свим тим.

Прво љечилиште за плућне болеснике у Касиндолу отворено је 1921. године пријемом првих пацијената. У наредним годинама прерасло је у санаторијум и љечилишта за туберкулозне болеснике.

Од 1992. године болница Касиндо постала је општа гдје су се лијечили и бројни војници и цивили рањени у одбрамбено-отаџбинском рату.
У јулу 2017. године положен је камен темељац за изградњу нове болнице у Источном Сарајеву. У нови објекат, у марту 2019. године, смјештени су први пацијенти.

Болница „Србија“ данас је модерна и функционална здравствена установа, у којој је запослено 420 радника, а медицинска заштита доступна је за око 120.000 становника Сарајевско-романијске регије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана