Бољи путеви јачају везе Српца са околним општинама

Дејан Јовичић
Бољи путеви јачају везе Српца са околним општинама

СРБАЦ - У Српцу ће ове године бити реализовани инфраструктурни пројекти у вриједности од око десет милиона КМ, од чега ће готово половина бити утрошена за рехабилитацију путног правца Србац - Прњавор - Теслић.

Ово је изјавио начелник општине Млађан Драгосављевић и додао да ће пројекат реконструкције поменутог пута у дужини од 82,9 километара коштати 22,2 милиона КМ, од чега ће радови на дионици кроз Србац износити око 4,5 милиона КМ.

- Пут се протеже кроз Србац у дужини од 19,5 километара и од изузетног је значаја за развој међуопштинске сарадње. Тендер је расписан још прије четири мјесеца и окончан је у децембру. Очекујемо да изабрани извођач у скорије вријеме уђе у посао - рекао је Драгосављевић и додао да су носилац пројекта “Путеви Републике Српске”.

Ријеч је о једном од два приоритета санације путне инфраструктуре у овој општини, поред реконструкције магистралног пута Нова Топола - Србац - Дервента, који је већ годинама у дотрајалом стању.

- Овај пројекат ће по свему судећи бити остављен за идућу годину јер се ради о већој инвестицији, за коју ће тешко бити обезбиједити средства у овој години - казао је Драгосављевић.

Ускоро је планирана и модернизација паркинг простора код двије стамбене зграде у Српцу, а прије неколико дана окончана је реконструкција паркинга код занатског центра.

- Недавно је завршено асфалтирање путева у Кобашу, Разбоју Љевчанском, Каоцима и Жупском Разбоју, као и неколико улица у Српцу. Због бројних захтјева родитеља и мјештана, у наредном периоду биће постављена трептајућа сигнализација код основних школа у Кобашу, Разбоју Љевчанском и Ситнешима, како бисмо побољшали безбједност ђака и других учесника у саобраћају - истакао је Драгосављевић.

Према његовим ријечима, до краја године радиће се и реконструкција потисног цјевовода од Пријебљега до Повелича у износу од 1,1 милион КМ како би се омогућило боље снабдијевање водом мјештана и привредника на овом потезу, међу којима је и највећи привредни капацитет у Српцу “Перутнина Птуј”, са више од 250 радника.

- Имамо намјеру да у догледно вријеме извршимо и проширење водоводне мреже на србачка села у Лијевчу пољу која су се до сада напајала водом из алтернативних извора - казао је Драгосављевић.

Уз финансијску помоћ Владе Србије, ове године ће се градити нови вртић за око 200 малишана, а биће настављена и друга фаза реконструкције Центра средњих школа “Петар Кочић” по принципу енергетске ефикасности.

- Такође је планиран наставак кошења, крчења и машинског профилисања насипа и канала на подручју општине, а ту су и два пројекта из области пољопривреде, односно додјеле пластеника са пратећом опремом, од којих је један јавни позив већ расписан ових дана - рекао Драгосављевић.

Зграда за младе

Млађан Драгосављевић највише је поносан на изградњу зграде за младе брачне парове са 20 станова, која ће ускоро почети, за шта ће средства бити обезбијеђена четвртом емисијом обвезница у износу од 1,2 милиона КМ. Станови ће се продавати по подстицајној цијени од максимално 800 КМ по квадрату. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана