Боље услове за живот добиће 22 србачка борца

Дејан Јовичић
Боље услове за живот добиће 22 србачка борца

СРБАЦ - За 22 демобилисана борца са подручја србачке општине који се налазе у тешким материјалним условима коначно ће бити ријешено стамбено питање захваљујући Фонду солидарности Борачке организације Србац који ће им помоћи у изградњи нових и адаптацији постојећих кућа.

Фонд је формиран прије девет мјесеци са циљем да помогне најугроженијим борцима, а ових дана коначно се кренуло са уручењем помоћи како би једном броју њих већ до краја године обезбиједили кров над главом.

Међу приоритетима које је утврдила комисија фонда је демобилисани борац Славко Рудник из Горњих Срђевића који је за изградњу нове куће добио грађевински материјал у вриједности од 5.000 КМ.

Славко је био борац Србачке лаке бригаде и рањаван је, али никада није поднио захтјев за категоризацију како би стекао право на инвалиднину. Живи сам у кући која је изграђена 1964. године и налази се у трошном стању. Мјесечно прима само борачки додатак у износу од 68 КМ, држи пет коза и повремено му скромну помоћ пружају сестре које живе у иностранству.

- Срећан сам што ме нису заборавили моји ратни другови и што ћу до зиме имати боље услове за живот. Планирају ми градити кућу у којој ћу имати дневни боравак, једну собу и купатило. Када је у питању зидање, највише ће ми помоћи синовац Славиша који живи и ради у Прњавору, али и комшије које су вјеште у том послу - каже Славко и додаје да се и поред скромних примања труди да редовно плаћа струју и друге трошкове.

Предсједник Борачке организације Србац Горан Потан каже да је ово први грађевински пакет ове врсте од када је заживио Фонд солидарности.

- Веома нас је дирнула судбина нашег ратног друга због чега смо једногласно донијели одлуку да прво ријешимо његово животно питање. Финансијску подршку у акцији су нам пружили Општина Србац, Комунално предузеће “Водовод” и министарка у Влади Републике Српске Зора Видовић која такође води поријекло из Срђевића - рекао је Плотан.

Средства за рад фонда прикупљају се на годишњој основи од чланова Борачке организације у виду чланарине од шест КМ, а донације за хуманитарне акције ће се обезбјеђивати и од других субјеката.

- Кренули смо прво са рјешавањем стамбене проблематике јер смо добили такве захтјеве од мјесних борачких организација које су нам доставиле приједлоге. Размотрили смо их и утврдили листу најугроженијих. У идућем мјесецу очекујемо испоруку грађевинског пакета за нове куће и за некадашњег борца Зорана Црномарковића из Разбоја Љевчанског а најкасније до почетка сљедеће године и за Драгу Мирјанића из Нове Веси и Остоју Балабана из Кукуља - истакао је Плотан.

Он додаје да ће до краја године финансијски помоћи и реновирање шест постојећих кућа а затим ће рјешавати и остале приоритете, што би требало бити окончано у току идуће године.

- Опредијелили смо се да на овај начин помогнемо инвалидима пете и нижих категорија који нису обухваћени законским прописима и до сада нису могли да конкуришу за средства која се обезбјеђују на републичком нивоу како би ријешили стамбено питање - нагласио је Плотан.

Позив

Комисија Фонда солидарности Борачке организације Србац упутила је позив свим привредним субјектима, јавним предузећима и установама, појединцима, односно грађанима да у складу са својим могућностима новчано помогну Фонд. На тај начин, како наводе, могу да подрже рад и активности на побољшању материјалног положаја чланова Борачке организације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана