Боље гријали, слабо наплаћивали

Милијана Латиновић, дописници
Боље гријали, слабо наплаћивали

Бањалука - Сезона гријања у већини општина у Српској званично је завршена јуче, а у топланама кажу да се не могу похвалити добром наплативошћу иако су радијатори били топлији него лани.

Да су задовољни гријањем, потврдили су и становници у бањалучком насељу Старчевица који кажу да ове године нису ни осјетили зиму.

- Откако смо прикључени на нову топлану, гријање је знатно боље, у мајицама кратких рукава смо провели зиму - испричала је Милка С.

У бањалучкој “Топлани” кажу да је наплативост 85 одсто.

- Годинама је присутан проблем наплате, а потрошачи нам дугују 29 милиона марака - казали су из бањалучке “Топлане” и додали да су они своје обавезе ове године испунили боље него ранијих година.

- Максимална штедња у свим сегментима пословања, дневно-ноћни режим рада, добро одрађен редовни годишњи ремонт, нове топлане на Старчевици и Кочићевом вијенцу допринијели су да буду остварене уштеде - казао је директор бањалучке “Топлане” Мићо Миловановић.

Он је додао да квалитет услуга потврђује и мањи износ одобрених бонификација који је у овој сезони износио око 40.000, док је раније досезао и до 750.000 марака.

Директор градске “Топлане” у Приједору Љиљана Деспотовић оцијенила је овогодишњу сезону као изузетно успјешну.

- Током сезоне је утрошено око 4.500 тона мазута, који нас је коштао око 5,5 милиона марака - казала је Деспотовићева. Она је додала да, с друге стране, не могу бити задовољни ни цијеном гријања ни наплативошћу, која је око 87 одсто.

Иако су прошлогодишње мајске поплаве уништиле добојску “Топлану”, грејна сезона је завршена, али уз слабу наплату, која је из године у годину све лошија.

- Ревитализација је направљена на вријеме, успјешно, па вјерујем и да су наши потрошачи задовољни - казао је директор “Градске топлане” у Добоју Здравко Петровић.

Директор “Градске топлане” у Бијељини Радомир Марјановић рекао је да је сезона успјешно завршена јер није било већих кварова ни проблема у испоруци топлотне енергије.

- Потрошња угља од 4.300 тона у овој сезони већа је у односу на прошлу, када је потрошено 3.700 тона - рекао је Марјановић, додајући да је наплативост око 83 одсто. Уколико буде још хладних дана Фочаци ће се гријати на струју. У предузећу “Аутокомерц” кажу да су заједницама станара у насељу Самоборска и Шантићевој улици понудили повољно гријање до краја мјесеца, али су они то одбили. Сезона гријања у Челинцу биће завршена 20. априла.

- Испорука топлотне енергије је била добра током цијеле године, није било кварова ни жалби грађана - рекао је помоћник директора челиначке “Топлане” Свето Јокић.

Цијене гријања

                             Енергент  Стамбени   Пословни       Школски

Бањалука мазут  2,70 КМ 109,69 КМ/МЊх 109,69 КМ/МЊх

Приједор  мазут     2,70 КМ   6,39 КМ      7,06 КМ

Бијељина  угаљ     2,34 КМ    5,48 КМ      2,34 КМ

Добој     угаљ     1,95 КМ    5,85 КМ      2,93 КМ

Челинац   угаљ      2,70 КМ   5,80 КМ      2,70 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана