Боља здравствена заштита за 130.000 становника Бирча

Анита Јанковић Речевић
Боља здравствена заштита за 130.000 становника Бирча

БАЊАЛУКА - Здравствене услуге у савременим, модерно опремљеним просторијама и амбулантама грађанима регије Бирач требало би да буду доступне од средине љета, до када се очекује да буде завршена градња новог болничког блока.

Директор регионалне болнице Зворник Иван Поповић каже за “Глас Српске” да су груби, грађевински радови на новом блоку, који се простире на 4.000 квадратних метара, завршени те да су у току унутрашњи радови.  

- Очекујемо да у другој половини године, односно на љето, буду готови сви радови и да нови блок болнице пустимо у функцију. Градња је била више него неопходна, јер у постојећем блоку имамо 6.000 квадрата што је недовољно, услови рада у скученом простору су тешки, а ни пацијентима није био угодан боравак. Немамо довољно простора ни за специјалистичке амбуланте ни за одјељења - рекао је Поповић.

Додао је да ће пуштањем у функцију новог блока запослени добити квалитетније услове рада, а пацијенти боље услове лијечења и боравка у болници према којој гравитира око 130.000 становника из Зворника, Шековића, Осмака, Братунца, Власенице, Милића и Сребренице. 

- Нови простор ће нам омогућити да проширимо хируршко одјељење које подразумијева ортопедију и урологију, а проширићемо и инфективно и интерно одјељење, гдје је кардиологија и неурологија. У нови блок болнице биће смјештено и ново одјељење онкологије, за чијим отварањем се указала потреба због повећаног броја онколошких пацијената. У нови простор пребацићемо и патологију која се тренутно налази ван болничке зграде, а у приземљу ће бити ургентни центар и сви пацијенти интернистичких грана - прецизирао је Поповић. 

Са градњом новог блока упоредо се ради и реконструкција постојећег објекта болнице који је изграђен прије више од шест деценија.

- Не могу са сигурношћу рећи када ће бити готова обнова, јер се ради парцијално с обзиром на то да се ни на тренутак не може обуставити рад ниједног одјељења. У таквим условима јако је тешко организовати рад и за саме извођаче и за нас - рекао је он.

Поповић је подсјетио да су радови почели почетком 2020. године, а да је укупна вриједност инвестиције 29 милиона КМ. Влада РС пројекат финансира са 27 милиона КМ, 1,5 милион је донација Владе Србије, док град Зворник учествује са 500.000 КМ.

- Само на набавку нове медицинске опреме за оба болничка блока односи се 17 милиона КМ. У старом блоку опрема је већ комплетно замијењена, од чега је најзначајнији нови магнет, који је у функцији већ годину, а прије тога у регији Бирач га нисмо имали. Набавили смо и нови, савремени ЦТ апарат, замијењени су и болнички кревети, апарати за ултразвук и слично - рекао је Поповић и додао да је од укупног износа инвестиције, осам милиона марака намијењено градњи новог болничког блока, те по милион и по за реконструкцију постојеће зграде и набавку немедицинске опреме.

Проблеми

Иван Поповић каже да су бројни фактори утицали на спорији ток радова, а конфигурација терена на којем ниче нови блок је једна од значајнијих.

- Нови блок болнице наслања се на стари и чиниће цјелину, а градња је почела на неприступачној парцели која је била у брду. Требало је прво изравнати терен, урадити потпорне шипове, јер су изнад куће и тај дио се морао обезбиједити да не би дошло до клизишта. Такође, на парцели је била трафостаница на чије измјештање смо чекали неколико мјесеци, а сви градски водови струје и воде су пролазили кроз ту парцелу гдје је изграђен нови блок - појаснио је Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана