Боља заштита људских права

А. Ј.
Боља заштита људских права

Бањалука - Омбудсман за људска права БиХ Љубинко Митровић очекује да ће до краја фебруара бити израђена стратегија развоја ове институције до 2021. године.

- У БиХ постоји велики број случајева кршења људских права. Задатак у овој години биће максимална сарадња омбудсмана са академском заједницом и медијима - рекао је јуче на новогодишњем пријему за новинаре Митровић.

Његова колегиница Јасминка Џумхур је истакла да доношење закона о раду у ФБиХ и РС подразумијева даље закључивање колективних уговора.

- Ако не буду изграђени механизми који ће осигурати владавину права, спровођење закона, инспекцијски надзор, ефикасније правосуђе, онда законе о раду неће бити могуће у потпуности примијенити - додала је Џумхурова.

Она је прецизирала да је у БиХ знатно присутна дискриминација, посебно мобинг у вези са радним односима.

Омбудсман БиХ у 2015. години запримио је 2.966 жалби грађана, док је за 10 одсто новозапримљених предмета у календарској години ријешено препоруком.

Омбудсман БиХ Нивес Јукић истакла је да је највећи проблем БиХ из домена економско-социјалних права висока стопа незапослености, која је забрињавајућа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана