Боља егзистенција за десетине србачких повртара: Пластеници чувају сеоска огњишта

Дејан Јовичић
Боља егзистенција за десетине србачких повртара: Пластеници чувају сеоска огњишта

СРБАЦ - Прилику да оствари додатне приходе захваљујући пројекту додјеле пластеника добило је 25 србачких породица.

Пројекат су реализовали општина Србац и Фонд за развој и запошљавање Републике Српске, а на јавни позив који је био расписан крајем октобра пријавило се 47 домаћинстава. Више од половине пријављених је остварило право на пластеник површине 100 квадратних метара, уз систем за наводњавање и садни материјал.

Међу корисницима помоћи нашли су се пољопривредници из 16 општине Србац, а међу њима је и Никола Петровић из Кукуља који се већ годинама успјешно бави повртарством на површини од око 70 дунума.

- Углавном производимо паприке, лук, патлиџан и друге културе, а помаже ми син Остоја, који живи у заједничком домаћинству са супругом и четворо дјеце. Поред узгоја поврћа на отвореном имамо неколико пластеника, а бавимо се и товом јунади. Обрадовала нас је вијест да смо добили помоћ, јер ћемо моћи проширити капацитете - каже Петровић.

Право на додјелу подстицаја имали су сви пунољетни становници са пребивалиштем на подручју општине Србац који се намјеравају бавити пластеничком производњом.

Вриједност пројекта износила је 76.000 КМ, од чега бесповратна средства износе 53.196 КМ, а остатак су обезбиједили корисници пројекта.

- Подносиоци захтјеви морали су располагати земљиштем погодним за постављање пластеника и припремити га за монтажу опреме, а обавезали су се да ће суфинансирати набавку пластеника и регистровати пољопривредну дјелатност прије почетка реализације пројекта - рекао је начелник општине Србац Млађан Драгосављевић.

Он додаје да су због велике заинтересованости ушли у нови аранжман са Фондом за развој и запошљавање, којим управља Инвестиционо-развојна банка Републике Српске, тако да ће на прољеће кренути друга фаза овог пројекта у склопу којег ће пластенике добити још 30 домаћинстава у вриједности од 90.745 КМ.

- Право учешћа ће имати становништво из руралних подручја, нарочито незапослени, особе до 40 година старости, жене из руралних подручја, тешко запошљиве категорије, као и пољопривредни произвођачи и заинтересовани становници који се желе бавити пластеничком производњом - рекао је Драгосављевић.

Ове године су већ додијељена 92 пластеника у вриједности од 250.000 КМ за материјално угрожене особе, младе до 35 година и жене свих старосних доба у оквиру ИФАД пројекта који је општина Србац реализовала са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Међу корисницима овог програма је било и пољопривредно газдинство Митра Сулеме из Брезовљана, који се бави ратарством, повртарством и сточарством на површини од 420 дунума, а пластеником ће управљати син и снаха који су наставили породичну традицију.

- До сада сам већ добијао разне подстицаје из министарства за сјетву и жетву, производњу млијека и узгој музних крава, а недавно нам је стигао и пластеник. Свака помоћ је добро дошла и захваљујем се на подршци. Надам се да ће нам ускоро бити омогућено да се прикључимо на градску водоводну мрежу, што је обећао министар Борис Пашалић, који нам је био у посјети прошлог мјесеца - рекао је Сулема.

Саднице

Репроматеријал за пластеничку производњу у виду садница и средстава за заштиту и прихрану ове године је добило још осам домаћинстава из Српца.

Ријеч је о пројекту за опоравак од поплава који је финансирала Европска унија, а спроводио УНДП БиХ.

Ко ће имати право учешћа у наредном пројекту

- незапослени,

- особе до 40 година,

- жене из руралних подручја,

- тешко запошљиве категорије,

- они који се желе бавити овом производњом

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана