Боксит из Милића oтварањем мљекаре прославили рођендан

Горан Перић
Боксит из Милића oтварањем мљекаре прославили рођендан

Милићи - Компанија "Боксит" из Милића, фирма са дугогодишњом репутацијом највећег регионалног произвођача руде боксита, почела је производњу млијека и млијечних прерађевина.

Мљекара је пуштена у погон у суботу, а новим пословним успјехом "Боксит" је прославио 56 година постојања. Предсједник управе "Боксита" Рајко Дукић рекао је да је у изградњу мљекаре уложен милион марака.

- Ова инвестиција има посебан значај. Отварањем мљекаре "Боксит" је закорачио у још један сегмент производње хране. Поред производње конзумних јаја, рибе, меса и друге хране сада почињеном и са прерадом млијека - рекао је Дукић и додао да су купили савремену италијанску опрему и да имају затворени технолошки систем и врсне технологе.

Капацитет мљекаре је 5.000 литара по смјени са осам радника, а у "Бокситу" најављују да ће врло брзо прећи на четворобригадни систем рада чиме ће бити повећан и дневни учинак како би што прије достигли циљ дневне производње од 20.000 литара. Према Дукићевим ријечима половину почетне производње апсорбоваће "Боксит" за своје потребе, а очекује да ће интересовање за млијечне производе исказати и њихови пословни партнери.

- Циљ нам је да, уз кооперанте које већ имамо, анимирамо што већи број људи на терену да се окрену неискоришћеним природним ресурсима и почну са производњом млијека. Ми им нудимо добру шансу да сарађују са нама, јер им гарантујемо сигуран откуп и повољне цијене - рекао је Дукић.

Главни технолог у мљекари Стево Маринковић каже да је планирано да са трака сиђе осам производа почевши од пастеризованог млијека, јогурта, пробиотског млијечног напитка, ферментисане павлаке до неколико врста сира.

- Иако мљекара по капацитету спада у ред мањих производних погона те врсте, технолошки је пројектована да испуњава најригорозније критеријуме и стандарде, који су обавезни за знатно веће произвођаче - објаснио је Маринковић.

Помоћник министра за индустрију, енергетику и рударство РС Зоран Савић је рекао да је "Боксит" показао да ће и у будућности бити привредни ослонац регије Бирач и РС.

- Веома је важно да компанија није ограничена само на рударство, јер руда није обновљив ресурс - рекао је Савић.

У склопу обиљежавања Дан компаније Дукић је уручио и кључеве станова у новој стамбеној згради, коју је изградио "Бокситов" сектор градње и електро-машинства. Кључеве је добило 17 породица претежно "Бокситових" радника, којима је омогућена отплата на десет година без камате. Јадранка и Немања Мимић вјенчали су се у мају ове године, а сада су обезбиједили и властити кров над главом.

- Већ седму годину сам у фирми и задовољство и част ми је што сам дио ове успјешне компаније, која брине о нама младима - рекла је Јадранка.

Дукић је рекао да су сви станови продати по цијени од 800 марака по метру квадратном.

- То је цијена која покрива само трошкове градње. На њима немамо никакве зараде и не треба да је буде, јер ће у тим становима бити претежно наши кадрови без обзира да ли се ради о руковаоцима на машинама или инжењерима - рекао је Дукић наводећи да су то људи без којих компанија не може успјешно функционисати.

Друштвено одговорно пословање

Посебна пажња у стратегији "Боксита" посвећена је друштвено одговорном пословању. У оквиру "Јулско-августовских дана културе и спорта", чији је организатор "Боксит", у петак је у Милићима одржан први Фестивал народних игара и пјесама. Учествовало је 12 културно-умјетничких друштава, фолклорних ансамбала, пјевачких група и пјевача из РС и Србије, а наградни фонд је био 15.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана