Бојић: Ужурбано радимо на развоју привредног амбијента

Срна
Бојић: Ужурбано радимо на развоју привредног амбијента

ЛАКТАШИ- Лакташи и градска администрација ужурбано и експедитивно раде на развоју привредног амбијента, како би инвеститорима обезбиједили повољне услове за улагања, а потврда тога је и сертификат за повољно пословно окружење /БФЦ сертификат/, који је додијељен овој локалној заједници, рекао је Срни градоначелник Мирослав Бојић.

Бојић је навео да је БФЦ сертификат доказ да градска администрација има одговоран, квалитетан и развојни однос према привредницима.

"Препознатљиви смо као локална заједница која брзо издаје потребне дозволе и рјешава регулационе планове. Лакташи су међу најекспедитивнијим локалним заједницама у БиХ", истакао је Бојић.

Он је напоменуо и да је чињеница да је привреда у Лакташима међу најразвијенијим, те да се према свим показатељима налази на трећем мјесту у Републици Српској.

"Када је ријеч о годишњем приходу по броју становника прва смо локална заједница у БиХ. Велико је задовољство што смо добили сертификат, али он представља и обавезу да наставимо у том правцу развоја", рекао је Бојић.

Он је изразио задовољство јер је градска администрација постигла са привредницима одличну сарадњу, захваљујући којој се, уз помоћ Владе Српске у Лакташима, гради и средњошколски центар, који ће обухватати смјерове који су потребни привреди.

"Циљ нам је да у средњошколском центру школујемо кадар потребне нашим привредницима, те ћемо акценат ставити на те смјерове. То ће обезбиједити развој привреде, али и радна мјеста за нове генерације средњошколаца", рекао је Бојић.

Он је напоменуо да градска администрација ради на прилагођавању регулационих планова, како би омогућила несметан развој привреде.

"Постоји велико интересовање потенцијалних инвеститора за наш град и тренутно смо међу три локалне заједнице у које инвеститори најчешће навраћају", рекао је Бојић.

Оно што Лакташе издваја у односу на друге локалне заједнице, јесте што има развијене пословне зоне, које се налазе у близини ауто-пута, граничног прелаза са ЕУ, али и аеродрома.

"Веома мали број локалних заједница може да се похвали тим условима", истакао је Бојић.

Он је истакао да су на територији Лакташи у претходне двије године развијене нове пословне зоне, међу којима је и Пословна зона "Александровац два", гдје је на располагању скоро 40 хектара земљишта са пуном инфраструктуром.

"Ту већ имамо нове потенцијалне инвестиције, те смо са њемачком компанијом `Мале` потписали уговор и очекујемо да ће ускоро бити реализован", рекао је Бојић.

Он је напоменуо да је неколико фирми пословање развило у Пословној зони "Сарица", која је смјештена на простору бивше касарне у Трну, те да се развијају и два зонинг плана у Великом Блашком и Маховљанима, у оквиру којих постоји велика пољопривредна иницијатива.

"Инвеститорима који су заинтересовани за улагања на територији Лакташа можемо дати веома повољне услове, сличне као у Србији, када је ријеч о земљишту, локацији, инфраструктури и свему осталом, те сам сигуран да ће већ у наредних неколико мјесеци у наш град доћи нови инвеститори", рекао је Бојић.

Он је навео да је метална индустрија најразвијенија, те да се Лакташи у овој области налазе међу лидерима у БиХ, као и да у укупној привредној производњи металски сектор заузима велики проценат.

"Имамо и компаније чији рад је значајна у области нискоградње, високоградње, бетонске галантерије", рекао је Бојић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана