Бојић: Статус града је заслужено добијен

Срна
Foto: Архива

ЛАКТАШИ- Становници Лакташа вечерас су на Тргу 9. јануар свечано прославили, уз весеље, музику и ватромет, добијање статуса града за ту локалну заједницу.

Начелник општине Мирослав Бојић рекао је да је заслужено добијен статус од историјског значаја за Лакташе јер је локална администрација уложила значајан труд.

"Ми смо трећа привреда у Републици Српској по свим параметрима, по пуњењу републичког буџета. У прошлој години наша привреда остварила је приходе од 1,6 милијарди КМ. Сигурно заслужујемо да нам се дио врати кроз капиталне инвестиције", рекао је Бојић новинарима у Лакташима.

Он је захвалио свим институцијама које су помогле општини Лакташи у стицању статуса града - Влади Српске, српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и предсједнику Српске Жељки Цвијановић.

Бојић је истакао да ова локална заједница има озбиљне планове да се припрема за добијање грађевинске дозволе за изградњу средњошколског центра, те да је планирана реконструкција Трга палих бораца и рјешавање питања канализационе мреже у одређеним мјесним заједницама.

"Није само ријеч о инвестицијама него је на нама да водимо рачуна и о најмлађима и проширујемо капацитете дјечијих вртића. За ученике других разреда смо обезбиједили ове године школу пливања", навео је Бојић.

Говорећи о процедурама које очекују ову локалну заједницу, он је навео да се чека да одлука буде објављена у Службеном гласнику и ступи на снагу, након чега слиједи измјена прописаних аката.

"Према Закону о граду Лакташи, имамо обавезу да у року од 60 дана од ступања тог закона на снагу завршимо тај дио послова", додао је Бојић.

Лакташи су статус града добили јучерашњом одлуком Народне скупштине Републике Српске када су посланици по хитној процедури усвојили Закон о граду Лакташи. У вези с тиме, по хитној процедури је усвојен и Закон о измјени и допунама Закона о територијалној организацији Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана