Бојић: Развијена привреда кључни параметар да Лакташи добију статус града

ГС
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Развијена привреда у нашој општини је кључни параметар да Лакташи добију статус града, поручио је начелник Лакташа Мирослав Бојић, гостујући у Јутарњем програму РТРС-а.

Да ће Лакташи добити статус града јуче је најавио и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик током посјете овој општини.

- Послије јучерашњег дана можемо сви заједно бити задовољни. Још једном хвала српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, Влади Републике Српске, привредницима, као и становништву што су имали стрпљења да сви заједно дочекамо овако добре вијести - истакао је Бојић.

Општина Лакташи већ на љето би требала добити статус града.

- Радили смо елаборат оправданости и по свим показатељима ми заслужујемо тај статус. Неколико је параметара, један је и број становника, развијена привредна активност и њен потенцијал, али и број запослених из општине, односно незапослених у процентима. На 38.000 становника колико има општина, имамо око 11.000 запослених. У свим тим показатељима ми заслужујемо статус града - истакао је Бојић. 

Поред добијања статуса града, Лакташи ће од републичких институција добити и шест милиона марака за изградњу средњошколског центра.

- Прича о средњошколском центру датира још од краја отаџбинског рата. Једна смо од ријетких општина која није имала свој центар. Дјеца, њих 1.200 су своје школовање настављало у Бањалуци. Овим смо капитализовали сав уложен напор - рекао је Бојић.

Када је у питању профил занимања у средњошколском центру, требала би превладавати метална индустрија.

 - Али биће сигурно још неких смјерова. Познати смо и по Лијевчу пољу, потом имамо двије бање, дакле јаке гране су нам пољопривреда и туризам. Наш циљ је да имамо 300 до 400 ђака у нашој школи - додао је Бојић. 

У претходних годину дана завршен је план, елаборат, идејно рјешење, урбанистичке и грађевинске дозволе.

- Објекат је око 3.700 квадратних метара, процјене су да ће радови трајати измеђуи годину и годину и по. Вјерујем да би већ 2023. година могла бити прва школска у Лакташима, али рок је 2024. година - поручио је Мирослав Бојић, начелник општине Лакташи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана