Бојић: Лакташи међу најуспjешнијим локалним самоуправама захваљујући БФЦ сертификату

ГС
Бојић: Лакташи међу најуспjешнијим локалним самоуправама захваљујући БФЦ сертификату

Лакшташи су једна од четрнаест локалних заједница у Републици Српској која има БФЦ сертификат, што значи да су међу најуспешнијим локалним самоуправама, када је ријеч о инвестицијама и развоју локалне привреде.

- БФЦ сертификат је показатељ да Град Лакташи има изузетно добру инвестициону климу и да континуирано ради на унапређењу пословног окружења и увођењу међународно признатих стандарда ефикасне и транспарентне локалне управе. Доказ томе су значајне инвестиције како домаћих тако и страних предузећа на подручју града - истакао је у нашем Јутарњем програму Мирослав Бојић, градоначелник Лакташа, града који се налази на списку 14 општина и градова у Српској који су добили БФЦ сертификат.

Лакташи инвеститорима пружају бројне повољности при инвестирању и добијању свих потребних дозвола и докумената, што олакшава улагање и почетак успјешног пословања. Присуство великих свјетских и регионалних компанија на подручју овог града указује на атрактивност града као инвестиционе дестинације, истиче Бојић.

- Ми годинама уназад важимо за администрацију која брзо рјешава захтјеве, а грађевинске дозволе издајемо за један до пет дана. Власник словеначке комапније Искра Тел Л, која однедавно послује у нашем граду, истакао је да никада брже није добио дозволу за рад, а послују у седам земаља. Регулациони планови се заврше за три и по мјесеца. То је за нас један велики бенефит - нагласио је Бојић.

Општину Лакташи је еминентни часопис "Фајненшел тајмс" поново прогласио за најпожељнији мали град за инвестирање у Европи за 2023.

- То нам даје мотив да наставимо даље у том правцу и сигурно многи инвеститори који долазе у Републику Српску Лакташе виде као незаобилазну дестинацију - додао је Бојић.

Бојић наглашава да су у Лакташима у плану нова улагања и нова радна мјеста.

- Комапнија Искра Тел Л гради објекат од 15.000 квадратних метара у Маховљанима, а њемачка компанија MAHLE Electric Drives гради пословни објекат од 30.000 квадратних метара у у пословној зони у Александровцу. Тај пројекат у аутомобилској индустрији  је највећи тренутно у БиХ, вриједи 50 милиона евра и биће завршен до краја ове године. Имамо и неке домаће компаније које желе да се врате у Лакташе - каже Бојић.

Он наглашава да поред пословне зоне у Александровцу, покренут и регулациони зонинг план за Друговиће, Велико Блашко и Маховљане. 

- У индустријској зони у бившој касарни Сарица омогућили смо домаћим инвеститорима да купе старе објекте и прошире своја пословања. Овим смо обухватили све пословне зоне на територији наше локалне заједнице. Ми имамо 1.600 регистрованих предузећа и циљ нам је да све фабрике смјестимо у пословне зоне - рекао је Бојић.

У Републици Српској важећи БФЦ сертификат посједују Бањалука, Бијељина, Требиње, Приједор, Добој, Модрича, Котор Варош, Зворник, Теслић, Градишка, Лакташи, Брод, Нови Град и Прњавор. Они су међу најуспјешнијим локалним самоуправама када је ријеч о инвестицијама и развоју локалне привреде, преноси РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана