Бојан Рајевић и Љупка Цветанова побједници фестивала хумора и сатире

Срна
Бојан Рајевић и Љупка Цветанова побједници фестивала хумора и сатире

ЗВОРНИК - Бојан Рајевић са Цетиња добитник је "Златне вијуге" на Фестивалу хумора и сатире "Крива Дрина" у Зворнику по избору учесника, док је Љупка Цветанова из Сјеверне Македоније освојила ову награду по избору публике.

На фестивалу, који је вечерас завршен, учествовало је 10 афористичара из Србије, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Хрватске, Републике Српске и Федерације БиХ.

Цветанова је захвалила публици на награди, истичући да јој је ово једно од најзначајнијих признања које је до сада добила.

Учесник фестивала Нинус Несторовић из Новог Сада рекао је новинарима да је зворнички фестивал хумора и сатире изузетан и необичан, за сада невиђен на простору Балкана.

-Фестивал има сталну публику, а пошто се углавном одржава на љетној позорници има и „случајну“ публику која шетајући дође, присуствује фестивалу и упозна се са афоризмом као књижевним изразом - навео је Несторовић и изразио жаљење што је киша вечерас онемогућила да фестивал буде одржан на отрвореном.

Селектор Фестивала Станислав Томић појаснио је да се на фестивалу додјељује награда "Златна вијуга" у двије категорије - једна по избору учесника афористичара, а друга по избору публике.

Директор Народне библиотеке и музејске збирке Зворник Нега Стјепановић оцијенила је да је фестивал сјајно припремљен и да је током три дана имао програм за све узрасте зворничке публике.

Нагласила је да је ово већ шести по реду фестивал чији се стандард из године у годину подиже, што је свакако циљ и организатора Народне библиотеке и Удружења грађана "Крива Дрина", као и покровитеља Фестивала Градске управе.

-Фестивал хумора и сатире постао је препознатљива манифестација, не само у Републици Српској, него и у БиХ и региону. Све је више људи који су заинтересовани да учествују на овој манифестацији - рекла је Стјепановићева.

Истичући да је фестивал јединствен и по садржају и по трајању, она је рекла да организатор покушава да програм конципира тако да за свакога има понешто - од изложби, књижевних вечери, садржаја за дјецу, изложби карикатура, монодрама, хумористичких серија.

-Поставили смо себи, као организатори, високе критеријуме које програмски и са одговарајућим учесницима морамо на скали вриједности држати тако да сваки наредни фестивал буде бољи од претходног - навела је Стјепановићева.

Фестивал је отворен 14. јуна монодрамом "Светозар трећи", наредног дана отворена је изложбе карикатура Југослава Влаховића, те одржана промоција књиге "Шлајфна без карактера" аутора Бојана Љубеновића у издању Нароне библиотеке и музејске збирке Зворник.

Водитељ цјелокупног програма Фестивала био је Дејан Грујић, глумац и новинар из Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана