Богатија понуда учвршћује Вишеграду позицију на туристичкој мапи

Јана Кезић
Foto: Велибор Трипић

ВИШЕГРАД - Видиковац, бициклистичка и планинарска стаза, те аква парк само су неке од планираних инвестиција које би у наредном периоду требало да обогате понуду града на обалама Дрине којег је прославио нобеловац Иво Андрић.

Да је Вишеград на мапи бројних туриста из цијелог свијета свједочи и податак да га је само ове сезоне посјетило око 400.000 гостију.

Директор Туристичке организације Вишеград, Марко Божић каже да је овогодишња сезона била година потпуног опоравка туризма те истиче да им то даје снагу, али и вољу да проширују понуду.

У Вишеграду, како објашњава, немају развијену индустрију због чега се сви труде да развијају туризам.

- Ми смо јавна установа и планови нам зависе од средстава које нам одобри општина, али за наредну годину планирали смо разне пројекте. Један од њих јесте изградња видиковца по узору на оне на Тари, Златибору и Дивчибарама, а потом бициклистичке и планинарске стазе - рекао је Божић за “Глас Српске”.

Након вируса корона, како каже, људи много воде рачуна о здрављу и све више одлазе у природу, због чега им се и родила ова идеја.

- Осим домаћих у посљедње вријеме много је страних туриста. Када дођу у Вишеград траже да им покажемо нашу мапу, јер желе са породицама да иду на планинарење или возе бицикл - каже Божић. Додао је да ће се у наредном периоду потрудити и да дигитализују понуду Вишеграда, те да она не буде доступна само путем флајера, како би презентација била све боља.

- Имамо много планова али не би све да откривамо, јер можда нам неће одобрити сва средства па се водимо старом пословицом да је боље прво скочити па рећи хоп - рекао је Божић.

Вишеград, како објашњава, има веома повољан географски положај, јер се налази на пола пута према Црној Гори, Сарајеву и Јахорини.

-  Тако је по природи да људи овдје праве паузу, а на нама је да додатно побољшамо садржаје са основним циљем да их задржимо у граду дан или два, да то не би био само транзитни туризам - рекао је Божић, додајући да су се након двије године вратили и разним манифестацијама те да су у плану и двије нове.

Начелник Вишеграда Младен Ђуревић рекао је за “Глас Српске” да су задовољни овогодишњом туристичком сезоном јер обара све рекорде.

- Очекујемо да ће се број туриста увећавати, а оно што ће додатно побољшати туристичку причу у општини јесте одлука Владе Српске да у сарадњи за Олимпијским центром Јахорина и Андрићградом настави заједничке пројекте - рекао је Ђуревић.

У плану су, како каже, изградња највећег аква парка у овом дијелу Европе, те отварање факултета за туризам и угоститељство у Андрићграду, при Универзитету Источно Сарајево.

- Планирана је и изградња неких објеката на Дрини, а све су то значајни пројекти који ће у наредним годинама побољшати туристичку понуду општине - казао је Ђуревић, додајући да су занимљиви и планови које су предочили у Туристичкој организацији, због чега ће одржати састанак, како би сазнали колико је новца из буџета потребно издвојити за идућу годину.

Бања

У Туристичкој организацији Вишеград казали су да су културно-историјске знаменитости, обилазак Андрићграда, старог моста, крстарење Дрином, зип-лајн, вожња возићем или рикшом, те богата гастрономска понуда, основни разлози због којих туристи посјећују Вишеград.

- Туристима је веома занимљива и бања “Вилина Влас”, која је добила име по врсти папрати. Бања располаже са водом која има љековито дејство, а уједно је и ваздушна бања те је од центра града удаљена свега пет километара - рекао је Марко Божић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана