Богата трпеза зачињена слогом

Јасмина Перишић
Богата трпеза зачињена слогом

Божићна трпеза симболизује добробит коју ћемо имати током цијеле године, па би на њој требало да се нађе од свега понешто, према могућностима домаћина.

Како је то уједно и први мрсни оброк послије поста, ред је да буде богат и разноврстан, баш како налаже традиција, али је најбитније да буде зачињен миром и слогом цијеле породице.

У рано божићно јутро домаћица мијеси чесницу. У њу се ставља метални новчић и одозго се боде гранчицом бадњака. Окреће се као славски колач и ломи, чиме започиње ручак.

Неизоставна је и печеница, најчешће прасе или јагње, које се коље на Туциндан, два дана пред Божић.

За прославу рођења Христовог спремају се сарма и супа, као и разноврсне салате, од којих је најзаступљенија руска и мимоза.

Бројне ђаконије су увијек добродошле, а ту спадају пите, ролати, кифлице у различитим комбинацијама.

Незаобилазне су посластице попут колача и торти. Пију се најчешће црно вино и домаћа ракија.

Да би испоштовала обичаје, али и допринијела празничној атмосфери, домаћица сто декорише воштаном свијећом, житом, орасима у љусци те гранчицама бадњака и сламом, која симболизује јасле у које је Син Божији по рођењу положен.

Незаобилазни детаљи на божићној трпези имају своју симболику па тако чесница представља тијело Христово, вино крв његову, мед добре стране овоземаљског живота, док је со сила која чува оно што је Господ створио на земљи.

Традиционална божићна јела

СЛАНИ СПЕЦИЈАЛИТЕТИ

Чесница

Потребни састојци:

1 кг брашна

пола литре млијека

100 гр маслаца или маргарина

коцкица квасца

кашичица соли

кашичица шећера

2 жуманцета

Припрема:

У млијеко ставити једну кашику брашна, шећер и квасац и чекати да квасац надође. Преостало брашно измијешати са сољу и шећером, додати маслац исјечен на танке листиће, жуманца и квасац. Тијесто се добро умијеси рукама, да буде глатко, па се склони на топло мјесто да надође. Надошло тијесто се још једном премијеси и обликује, а потом се стави новчић увијен у фолију. Од те масе одвоји се један дио за прављење плетенице којом се уоквири погача, која се пажљиво стави у подмазану тепсију и премаже умућеним жуманцетом. Чека се још пола сата да нарасте, а затим се ставља у рерну.

Домаћа супа

Потребни састојци:

2 пилећа карабатка

2 л воде

3 мркве

1 кромпир

главица црног лука

везица першуна

мјешавина сувог поврћа, со и бибер

Састојци за домаће кнедле:

1 јаје

пола шољице гриза

пола прашка за пециво

Припрема:
Пилетину обарити и просути прву воду. Након тога пилетину вратити у шерпу са водом и кувати док месо не буде напола кувано. Затим додати исјецкани лук, мркву и кромпир. Обарено месо извадимо да се охлади, исијечемо на коцке, вратимо у супу и додамо першун и зачине по жељи. Док супица лагано кува на благој ватри спремамо домаће кнедле. Њих припремамо тако што у здјелици умутимо јаје, додамо прашак за пециво и гриз. Након што нам се смјеса изједначила кашиком у супу додајемо смјесу, обликујући мале кружиће.

Након што смо супу сјединили остављамо је да лагано кува још 10 минута.

Печени свињски бут

Потребни састојци:

свињски бут

2 дл пива

гранчица рузмарина

со

бибер

бијели лук

першун

Припрема:

У ватросталну посуду сипати мало уља и мало воде. Свињски бут добро посолити, побиберити и намазати бијелим луком, мало засјећи на неколико мјеста и у њих ставити ченове бијелог лука и рузмарина. Ставити у рерну да се пече покривено алуминијумском фолијом. Током печења преливати неколико пута пивом. Кад бут буде мекан, скинути фолију и оставити да се запече с обје стране, посути исјецканим першуном и служити топло.

Сарма

Потребни састојци:

главица купуса

600 гр мљевеног јунећег меса

2 шоље риже

1 главица црног лука

3 чена бијелог лука

200 гр сувих ребараца

100 гр димљене сланине

зачини по жељи

Припрема:

Неопходно је раздвојити листове купуса те их опрати у хладној води да не би били превише кисели. Узимати лист по лист и пунити припремљеним филом, мотати и редати у дубљи лонац. Између сарми ставити суво месо и сланину, налити водом и кувати на лаганој ватри. Сарма ће бити укуснија уколико се дуже крчка.

Мимоза салата

Потребни састојци:

2 средња кромпира

2 јајета

300 г шунке

300 г качкаваља

100 г мајонеза

1 чаша киселе павлаке

Припрема:

Кромпир с љуском и јаја обарити и оставити да се охладе. Када се кромпир охлади, ољуштити га. На плитак тањир крупно изрендати оба кромпира. Преко тога премазати пола чаше киселе павлаке. Затим нарендати шунку и премазати је са мајонезом. Преко мајонеза такође крупно нарендати пола качкаваља, оба бјеланца и једно жуманце и све то премазати остатком киселе павлаке. Завршити рендањем остатка качкаваља, али овог пута качкаваљ ситно изрендати, па све украсити преосталим жуманцетом, такође наренданим, тако да торта изгледа као букет мимоза.

Српска гибаница

1 паковање танких кора за гибаницу

1/2 кг младог сира

4 јаја

1 кашичица соли

2 дл уља

2 дл минералне воде

мало млијека или јогурта

Припрема:

Жицом за мућење умутити јаја, со, минералну воду и уље. При припреми фила додати сир који сте претходно пробали. По потреби и по вашем укусу, ако није довољно слан досолити га. Лаганим потезима умијешати сир у фил да би у филу остали комадићи и грудвице сира. Уколико је смјеса густа додајте мало млијека или јогурта. Одвојите двије коре са стране, а на дно тепсије ставите три коре једну преко друге, као подлогу за гибаницу. Преостале коре, једну по једну гужвајте и умачите у фил. Тако гужване и намочене коре редати у тепсију. Поступак понављати докле год има кора. Вишак фила, ако је преостао, прелити преко гужваних кора. Гужвару са сиром прекрити са оне двије коре које сте склонили са стране и ставите у претходно загријану рерну на 250 степени да се пече. Гибаницу пећи пет минута док благо не порумени, а потом температуру смањити на 200 степени и пећи гибаницу још од  25 до 30 минута.

Божићна посластица

Торта "Зимски сан"

Састојци за тијесто:

6 јаја

6 кашика шећера

6 кашика брашна

прашак за пециво

2 кашике какаоа

Фил:

1 литар млијека

100 гр бијеле чоколаде

4 кашике шећера

100 гр густина

1 кашичица екстракта ванилије

250 гр маргарина

100 гр шећера

200 мл слатке павлаке

Сируп:

1 шоља млијека

3 кашике шећера

1 капућино карамел

Припрема:

Улупати бјеланца са шећером у јак снијег па додати жуманца.

Додати брашно и какао па пећи на 180 степени. Печен и охлађен бисквит пресјећи на три дијела. Улупати омекшали маргарин са шећером у праху. Помијешати густин са чашом хладног млијека. Остало млијеко ставити да проври, па закувати смјесу са густином. Додати бијелу чоколаду уз мијешање и екстракт ванилије, па оставити да се охлади. Када се охлади умиксати умућен маргарин и умућену слатку павлаку. Карамелизовати шећер па налити млијеко и кад се отопи додати капућино. Овим сирупом испрскати све коре. У калуп у којем су печене коре ставити прву кору, па крему и тако до краја. Охладити и декорисати по жељи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана