Блокада купи новац са рачуна општине Србац

Анита Јанковић
Блокада купи новац са рачуна општине Србац

Србац - Пореска управа РС блокирала је рачун општине Србац како би принудно наплатила око 60.000 марака дуга за порезе и доприносе.

Општина Србац, према подацима Пореске управе РС, по том основу тренутно дугује 168.154 КМ, што значи да се и у наредном периоду могу очекивати нове блокаде уколико дуг не буде измирен.

Србац је један од рекордера у РС по броју блокада због неплаћених дуговања, јер су у посљедњих годину двадесетак пута спровођене мјере принудне наплате по разним основама.

Нова блокада довела је општину у још веће проблеме, јер отплата кредита иде тешком муком, краткорочне обавезе су за протекле четири године порасле на 4,5 милиона марака, а радници општинске управе посљедњу плату су примили за јун.

- Планирали смо да исплатимо плате кад дође наплата од ПДВ-а, али опет су нас блокирали. Доприносе смо платили до маја ове године, а многи дугују по неколико година и опет их не дирају. Очигледно је да се ради тенденциозно - рекао је начелник Српца Драго Ћирић.

Додао је да су краткорочне обавезе порасле, али да су дугорочне знатно смањене.

- Затекао сам три милиона марака краткорочних обавеза и за четири године додатно тај дуг увећао за милион и по, али по преузимању функције наслиједио сам 19 милиона дугорочних обавеза и смањио их на 12 милиона КМ - казао је Ћирић.

Ништа боља ситуација није ни у јавним предузећима и установама, јер је ових дана блокиран и рачун Радио Српца због неплаћених пореза и доприноса у износу од око 16.000 марака. Из општинског буџета је овој медијској кући дозначено 10.000 КМ за исплату плата, али је Пореска управа извршила блокаду и преусмјерила новац да намири дио дуговања. Посљедњу плату запослени у Радио Српцу су добили за јануар ове године. У Центру за културу и спорт ситуација је још гора јер се касни са исплатом око 15 плата, док у осталим јавним предузећима и установама касни три до пет плата.

Новоизабраног начелника општине Млађана Драгосављевића, који још није преузео дужност, чекају пуне руке посла како би санирао буџет и ријешио проблем нагомиланих дугова.

- Знам да ћу имати много посла послије преузимања дужности, али сада нисам информисан о детаљима када је ријеч о дуговањима. Чињеница је да свако треба да плаћа обавезе и ја ћу се трудити да све општинске обавезе измирим на вријеме - рекао је Драгосављевић.

Принудна наплата

Србац је једна од шест општина у којима Пореска управа РС спроводи поступак принудне наплате, а у његовом друштву су и Соколац, Лопаре, Ново Горажде, Крупа на Уни и Шамац.

У десет локалних заједница спроводе се редовне наплате на основу изречене опомене. Ових 16 општина је Пореској управи на крају септембра дуговало више од 1,55 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана