Блокада хладњача ако малина оде у бесцјење

Крстина Ћирковић
Блокада хладњача ако малина оде у бесцјење

Братунац - На стотине произвођача малине из Братунца, Сребренице и Милића поручили су у петак откупљивачима да неће прихватити понуђених 1,90 марака за килограм овогодишњег рода и да ће се и даље борити за цијену која неће бити нижа од 2,5 марака, а као крајњу мјеру наводе блокаду хладњача.

Малинари су са протестног скупа, који је на братуначком тргу организовало Удружење малинара "Виламет", позвали представнике власти РС да им помогну и заштите од хладњачара, који се, како су рекли, богате на плодовима њиховог рада.

- Очигледно је да је "хладњачарски лоби" изван Српске одлучан да уништи малинарство на овим просторима. Откупљивачи нам дају минерална ђубрива и заштитна средства по цијенама које они слободно формирају, а род малине плаћају онолико колико желе - рекао је Милан Ђукић из Скелана, који је ове године предао откупљивачу 12 тона малине.

Предсједник "Виламета" Љубиша Алемпић упознао је произвођаче јагодичастог воћа са активностима које је ово удружење предузело у посљедњих неколико дана, након што је сребреничка хладњача "Бос агро фуд" саопштила да ће килограм малине плаћати 1,90 КМ.

- Не можемо прихватити оно што су понудили и тражимо да нам исплате предате количине по одговарајућој цијени да бисмо могли живјети од свог рада - рекао је Алемпић.

Он је малинарима поручио да ће руководство "Виламета" настојати да заштити произвођаче.

- Хладњачари су нас преварили јер су узели род који намјеравају да плате онолико колико они желе. То је пљачка људи који раде и желе да живе од свог рада и то им неће проћи - поручио је Алемпић, рекавши малинарима да ће Управни одбор овог удружења одлучити наредних дана да ли ће малинари блокирати хладњаче или ће тражити да им откупљивачи врате преузете количине овогодишњег рода.

Он је рекао да ће иницирати састанак са предсједником и премијерком РС, од којих очекују помоћ.

Предсједник Скупштине "Виламета" Драган Ђокановић дао је на увид окупљеним малинарима документ којим се потврђује да се њихова роба продаје и извози. Он је рекао да је једна хладњача са ових простора продала одређене количине малине 12. јула ове године по цијени од 2,73 евра.

Гашење производње

Драган Ђокановић је упозорио да ће овакав однос према узгајивачима малине зауставити развој ове дјелатности и присилити младе који су остали на својим имањима и баве се пољопривредом да одустану и напусте ове просторе.

- Да ли због незаситости неколико власника хладњача треба дозволити да се угаси малинарство, у чији је развој много уложено и око 3.000 домаћинстава из ове три општине оставити без егзистенције? - упитао је Ђокановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана