Благај: Великогоспојински сабор окупио Мостарце са свих страна

Срна
Храм у Благају
Foto: ТопПортал | Храм у Благају

МОСТАР - У Храму Светог Василија Острошког у Благају код Мостара данас је прослављен празник Успења Пресвете Богородице, гдје је организован Великогоспојински црквенонародни сабор, који је и ове године окупио велики број Мостараца са свих страна.

Литургију су служили парох бјелопољски Небојша Радић и парох благајски Александар Грчић.

Радић је у бесједи вјерницима поручио да је кроз Пресвету Богородицу дошло спасење и да свака молитва упућена Богородици бива услишена код Исуса Христа.

- Она је та кроз коју је створена наша Црква. Многе цркве су посвећене њој и многи сабори око цркава јер је она велика молитвеница. Свети оци кажу ко год је посветио молитву Пресветој Богородици знајте да је услишена пред Господом - рекао је Радић.

Он је навео да је Пресвета Богородица, која је пуна љубави, спаситељ народа.

- Тако и ми треба да будемо пуни љубави, да волимо оне који нас мрзе јер онда њихова мрзовоља прелази у љубав. Зато је најбитније да живимо хришћанским животом, да се волимо, да не мрзимо једни друге. Јесте тешко вољети онога ко те мрзи, али треба да се трудимо - рекао је Радић у бесједи.

Грчић је позвао вјерни народ да сви благајску цркву осјећају као свој дом и да се брину за њу као за своју кућу.

Он је позвао вјерни народ да помогне у обнављању гостопримнице код Цркве Светог Василија Острошког у Благају, било финансијски, радом или молитвом.

Сваке године Великогоспојински црквенонародни сабор код благајске цркве окупи велики број вјерника из Херцеговине за које је овај празник дан јединства и поштовања дугогодишње традиције.

У Благају су се одувијек за Велику Госпојину одржавали служба и сабор, а традиција је настављена и након освештања Храма 2016. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана