Бјелица: Прихваћена идеја о братимљењу Сокоца и руског града Можајск

Срна
Бјелица: Прихваћена идеја о братимљењу Сокоца и руског града Можајск

СОКОЛАЦ - Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је Срни да је недавно прихватио идеју о братимљењу ове општине и града Можајска из Московске области коју је иницирао амбасадор БиХ у Руској Федерацији Жељко Самарџија.

Самарџија је у писму начелнику општине Соколац навео да је током недавне посјете том руском граду, на дан обиљежавања годишњице славне Бородинске битке и разговора са домаћинима и организаторима, покренуо иницијативу о братимљењу Можајска и Сокоца, јер је препознао много разлога за то, прије свега историјске и патриотске сличности.

Он је истакао да су иницијативу начелно подржали челни људи Можајска, те да је руководству града упутио писмо намјере са образложењем иницијативе.

"Један од кључних разлога за приближавање, сарадњу и братимљење два града јесте што су то градови војничке славе. О Бородинској бици која се одиграла у овом рејону знамо готово све, али о новијој историји Сокоца сигурно је корисно да и други сазнају, посебно градови и мјеста који имају славну и богату историју", навео је Самарџија у писму.

Он је истакао да је Можајск град на западу Московске области, административни центар Можајског градског округа и да носи почасно звање града војничке славе.

Град је основан 1231. године, а подручје на коме се налази има изузетно богату историју, али се посебно издваја по Бородинској бици која је постала симбол борбе за слободу и одбрану од страних освајача.

"Овај град има врло садржајне културне и спортске активности и представља један од водећих центара туристичке дјелатности у Московској области", наводи се у писму.

Самарџија је додао да се, од неколико саборних храмова у граду, посебно издваја Храм Светог Илије из 19. вијека, што представља још једну заједничку духовну спону два града.

Према његовим ријечима, Можајск има до сада закључена 23 споразума о братимљењу, али на том списку нема ниједног града из земаља бивше Југославије.

"Због свега тога, као амбасадор БиХ искрено подржавам иницијативу за братимљење два града и бићу веома срећан ако до тога дође", наводи се у писму које је Самарџија упутио Бјелици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана