Бјелица: Нису тачни наводи дијела опозиције

Срна
Бјелица: Нису тачни наводи дијела опозиције

СОКОЛАЦ - Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да нису тачни наводи дијела опозиције на појединим интернет страницама о ситуацији у Јавном предузећу Водовод и канализација “Врело Биоштица”, у вези са стањем на изворишту “Биоштица” и у вези са проблематиком редовног снабдијевања електричном енергијом потрошача у овој локалној заједници.

У вези са примједбом да је Јавно предузеће “Врело Биоштица” под патронатом општине направило дуг за струју већи од четири милиона КМ и да су та средства могла бити уложена у дистрибутивну мрежу Бјелица каже да је од 2011. године над имовином овог предузећа отворен стечајни поступак.

“Из пресуде Основног суда на Сокоцу из 2008. године јасно се види да је дуг овог предузећа за електричну енергију од 3.828.727 КМ настао прије 2007. године, а у том периоду предузећем је управљала Влада Републике Српске”, навео је Бјелица у саопштењу.

Он је рекао да је општина Соколац за 350.000 КМ купила имовину предузећа “Фаминекс”, у чијим објектима ће убудуће пословати Јавно предузеће Водовод и канализација “Врело Биоштица” и радионица Комуналног предузећа “Соколац”.

Бјелица је рекао да је постигнут споразум са стечајним повјериоцима, стечајним судијом и управником да општина Соколац за 1.500.000 КМ откупи Јавно предузеће “Врело Биоштица”, отплатом у три годишње рате, те навео да је дио прве рате од 170.000 КМ већ уплаћен из средстава општине.

Он подсјећа да је локална власт од 2012. године успјешно реализовала више од 10 милиона КМ улагања у поправљање и изградњу водоводне и канализационе мреже, те у пројекат вриједан пет милиона КМ да би подручја тромеђе добила воду.

Бјелица је напоменуо да те пројекте није реализовао начелник општине самоиницијативно, већ поштујући препоруке релевантних домаћих и страних стручњака и агенција које се баве овим питањима у складу са одлукама донесеним на сједницама Скупштине општине Соколац.

Бјелица тврди и да извориште “Биоштица” није угрожено и да није дао сагласност за градњу мини-хидроелектране на Каљини и Биоштици, демантујући тиме наводе дијела опозиције.

Он је обећао становницима Сокоца да ће се локална власт изборити за квалитетну испоруку електричне енергије на подручју ове општине, као и да ће електродистрибутивну Радну јединицу на Сокоцу “приморати да среде своју кућу и испред ње, односно да асфалтирају паркинг и уреде простор гдје одлажу опрему и средства за рад”.

“Постоји само једна истина, народ све зна и види”, каже Бјелица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана