Бјелица: Додатна помоћ обољелима од хроничних бубрежних болести

Срна
Foto: Срна

СОКОЛАЦ- Општина Соколац обезбјеђује додатну помоћ заједно са Центром за социјални рад за девет корисника обољелих од тешких бубрежних болести, односно дијализе, рекао је начелник ове општине Милован Бјелица након састанка са представницима Удружења дијализираних, трансплатираних и хроничних бубрежних болесника Републике Српске.

Он је нагласио да су сви људи обољели од ове болести корисници туђе његе која се исплаћује крајњим корисницима редовно до петог у мјесецу из републичких средстава, преко општине.

Бјелица је подсјетио да у вријеме тешких романијских зима локална управа ангажује механизацију да благовремено очисти путеве до кућа пацијената који иду на дијализу.

"Више пута смо ангажовали наше невладине организације и удружења да покрену хуманитарни број за помоћ у лијечењу и захваљујем се суграђанима који су сваки пут безрезервно подржавали овакве акције", изјавио је Бјелица, додајући да је Соколац можда и предњачио у овим активностима у односу на друге општине.

Захваливши се за данашњу посјету представницима Удружења, он је обећао сарадњу и у наредном периоду.

Предсједник Удружења дијализираних, трансплатираних и хроничних бубрежних болесника Републике Српске Александар Радун рекао је новинарима на Сокоцу да ова општина има велико разумијевање за обољеле од тешких бубрежних болести и хемодијализних болесника и да може послужити као добар примјер другим локалним заједницама.

"Због тешке и захтјевне болести, сви ти људи су на дијализи сваки други дан по четири часа, путују, имају и додатних болести које се појављују као што су кардиоваскуларне и потребна им је помоћ заједнице", истакао је Радун.

Он је подсјетио да ово удружење, у сарадњи са Министарством здравља Републике Српске проводи пројекат у оквиру кога су до сада обишли 50 општина Републике Српске упознајући се са стањем у пружању подршке тешко обољелима од хроничних бубрежних болести.

Циљ пројекта је подизање свијести у свакој локалној заједници запосленима у домовима здравља и у локалној управи да знају о каквим је болесницима се ради и да им треба пуно разумијевања.

Представници овог удружења данас су посјетили Дијализни центар у Источном Сарајеву, разговарали са запосленима и корисницима услуга који су изразили задовољство његом и новчаном подршком заједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана