Бивши боксер Славије голорук стао на црту наоружаним лоповима у Берлину

Дарко Грабовац
Бивши боксер Славије голорук стао на црту наоружаним лоповима у Берлину

Берлин - Некадашњи боксер бањалучке Славије Властимир Ацо Баришић (74) спријечио је пљачку златаре у строгом центру Берлина тако што је голорук отјерао двојицу наоружаних разбојника, заслуживши тиме симпатије бројних Нијемаца.

Разбојници наоружани пиштољима успјели су једино да отму сат са руке златара, вриједан 20.000 евра.

- Ишао сам у јутарњу куповину када сам видио како двојица маскираних младића са пиштољима у рукама гурају власника златаре Волфганга Лудолфа у његов локал и вичу: "Гдје је накит". Златар је тијелом штитио своју десетогодишњу кћерку, која је са њим дошла до радње. Све ми је изгледало чудно, јер у веома прометној улици нико није ништа предузимао. Без размишљања кренуо сам да помогнем златару - испричао је Баришић.

Потрчао сам према њима, а лопови су почели да бјеже.

- Један од њих је у руци имао колт, а други црни пиштољ сличан "Заставином" тетејцу. Нисам размишљао о опасности којој се излажем, већ само како да ухватим лопове. Сустигао сам једног поред њиховог аутомобила. Шчепао сам га за раме, али ми је исклизнуо због мокре јакне и успио да уђе у аутомобил - истиче Баришић.

Прича да је инстинктивно стао пред возило да заустави нападаче.

- Сувозач је уперио пиштољ у мене кроз предње вјетробранско стакло, док је возач полако кренуо и почео да ме гура аутомобилом. Нисам хтио да се склоним. Додао је гас и одбацио ме преко хаубе, тако да сам пао на улицу. Угрувао сам се, али то нема везе - казао је храбри Баришић.

Додао је да ниједног тренутка није размишљао о томе да свој живот доводи у опасност.

- То је био такав налет адреналина да нисам могао да се суздржим. Код нас спортиста који смо се бавили борилачким вјештинама, то је урођено. Толико се снаге створило у мени да сам могао и ауто да подигнем. Највише због дјетета које је вриштало и плакало и оца који ју је заштитио својим тијелом, као и помисли да је све могло трагично да се заврши - казао је Баришић.

Овај рођени Сарајлија, који годинама живи и ради у Њемачкој, радо се сјећа Бањалуке и дана проведених у Боксерском клубу Славија, давне 1966. године.

- Кажу да сам био добар велтераш. Најјаче оружје била ми је љевица. Славија је имала одличну екипу, а град је био препун лијепих дјевојака, тако да сам са задовољством наступао за Бањалучане - рекао је Баришић.

Добротвор

Властимир Баришић, осим по борилачком умијећу, познат је и као велики добротвор. Годинама је у Њемачкој и помаже људима. Тако је било и код пљачке.

- Сигуран сам да бих поново исто урадио без размишљања, јер ја не размишљам много када је неко у невољи. Ризикујем све, па и сопствени живот кад треба да помогнем другима - каже Баришић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана