Битку против града водиће 220 станица

Анита Јанковић
Битку против града водиће 220 станица

БАЊАЛУКА - Сезона одбране од града у Републици Српској почиње 15. априла, а у предузећу "Противградна превентива" истичу да у борбу са овом природном непогодом улазе са нешто мање од 1.940 ракета.

У овом предузећу кажу да су све припреме за почетак сезоне завршене, те да је техничка екипа предузећа прегледала и ремонтовала опрему.

- У овој сезони планирамо пуштање у рад метеоролошког радара на Борји код Теслића. Новина је и то да се у систем противградне заштите укључују општине Станари и Сребреница - рекао је сарадник директора за послове противградне заштите у овом предузећу Тихомир Дејановић.

Он је нагласио да ће ове године од града бити брањено више од милион хектара са 220 противградних станица распоређених на 24 локалне заједнице у Поткозарју, Лијевчу пољу, Посавини, Семберији, Подрињу, Брчко дистрикту и општини Градачац из ФБиХ.

Истакао је да предузеће у сезону улази са 1.938 ракета, што је 8,8 ракета по једној противградној станици, иако је оптимално 11 ракета по станици.

- Планирамо набавку још 610 ракета новцем Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, чиме ће бити обезбијеђено 11 ракета по једној станици - рекао је Дејановић.

Он је навео да муку муче са слабом наплатом од пољопривредника, који за заштиту од града треба да плаћају 1,80 КМ по хектару обрадивог земљишта, истакавши да се степен наплате креће од 15 до 30 одсто.

- Проблеме са наплатом имамо и са јединицама локалне самоуправе и из лањске сезоне од седам локалних заједница потражујемо преко 90.000 КМ, а тај новац нам је неопходан за набавку ракета и исплату плата стријелцима - каже Дејановић и додаје да уговоре за предстојећу сезону нису потписали Бијељина, Добој, Лакташи, Лопаре, Брод и Брчко.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац истиче да ратари и воћари не уплаћују новац за заштиту од града јер је та област врло лоше уређена, истакавши да "Противградна превентива" не одговара за своје пропусте пољопривредницима када дође до њих.

- Тих 1,80 КМ није много, може бити више, али мора постојати одговорност. Ако дамо новац "Противградној превентиви" да нас штити од града, онда се и они морају обавезати да ће то урадити, што не чине. Дешавало се да нема стријелца на базној станици, па град направи штету, а нико не одговара - казао је Усорац, нагласивши да се за заштиту од града сваке године издваја велики новац, како из државног буџета, тако и из касе локалних заједница, због чега би требало да постоји велика одговорност.

Производња воћа без противградне заштите била би незамислива, као и комплетан аграр, тврди предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић и наводи да је заштита од града у Српској на задовољавајућем нивоу.

- Годишња штета од града посљедњих година се креће око два, три милиона марака, а и она настане углавном због тога што Хрватска не дејствује, па док наши примијете облак и крену са испаљивањем ракета већ буде касно - каже он.

Дојчиновић додаје да су воћари посљедњу велику штету од града имали 2013. године, а износила је око 23 милиона КМ.

- Инсистираћемо на томе да одбрана од града крене неколико дана прије планираног термина, јер с почетком априла крећу нестабилне временске прилике, па чим наиђе облак, он буде градоносан - објашњава Дојчиновић.

Назив града и општине   износ дуга (у КМ)        

Лопаре                          25.000

Бијељина                       24.000

Србац                            16.000

Шамац                            9.000 

Угљевик                         9.000

Добој                              8.000

Брод                                2.000

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана