Битка на Сутјесци симбол херојства

Радмила Ђевић
Битка на Сутјесци симбол херојства

Фоча - Тачно прије 74 године на овом мјесту у Долини хероја и земља је горјела. Нисмо могли видјети ниједно дрво, све је било уништено од артиљерије, митраљеза, бомби, али смо ипак у тој посљедњој бици успјели да пробијемо обруч и одбијемо Нијемце. Успјели смо да побиједимо фашисте и промијенимо ток рата и историје.

Овако причу започиње Подгоричанин Бранислав Љумовић (90), један од ријетких преживјелих учесника битке на Сутјесци, који је са непуних 16 година свједочио голготи славне битке. Истиче да је био борац Пете пролетерске црногорске бригаде, из сиромашне сеоске породице.

- Отац ми је био првоборац, а мени је пријетила опасност да ме интернирају. Прикључио сам се партизанима и ето малтене као дјечак преживио Сутјеску, за шта ми је касније и уручен Орден за храброст. Страшна је то битка била, страшна жртва је на овом мјесту принесена, али нема тога што за слободу не треба жртвовати - поручује Љумовић.

Љумовић се и на јучерашњем обиљежавању 74. годишњице од битке на Сутјесци у Долини хероја са поносом поклонио сјенама настрадалих 7.500 бораца, који су у тридесетак дана пали за слободу и очували народ од фашистичког прогона.

Обиљежавање годишњице битке на Сутјесци организовао је Одбор Владе РС за његовање традиција ослободилачких ратова. Са скупа је поручено да је двадесетак хиљада бораца и рањеника показало како треба да се брани сваки кутак своје земље, слобода и достојанство против седам пута бројнијег непријатеља.

- То је битка која служи као примјер храбрости, пожртвованости, како на једном тешком простору без логистике, исцрпљени, измучени побјеђују највеће свјетско зло, а то је фашизам који је имао намјеру да на сваком прагу узме живот. Огромна су страдања била овдје. Сваки трећи изгубио је живот, и то је примјер како се овај народ борио, бранио и примјер будућим генерацијама како се брани земља, када до тога дође - поручио је министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић.

Симболу херојства, тековинама антифашизма и свему ономе што су бившој Југославији подарили, своју чврсту приврженост исказало је на стотине поштовалаца из Српске, Србије, Црне Горе. 

- Лијепо је бити дио овог амбијента и ове атмосфере. Жељна сам Југославије када видим све ово овдје - каже Радмила Лучић из Пријепоља.

За Цетињанина Гојка Вујовића Долина хероја једно је од најважнијих историјских мјеста.

- Ово је велика кланица нашег народа. Жртвама се морамо поклањати и чувати их од заборава - истиче Вујовић.

На Тјентиште је пристигао и велики број Бањалучана, који ће се, како кажу, увијек сјећати славних људи који несебично дадоше животе за одбрану своје земље.

- Драго ми је што је ово јуначко мјесто посјећено у оволиком броју, а ми не смијемо потиснути сјећање на оне људи који су нам дали да данас живимо овако у овом времену - каже бањалучка књижевница Сава Гуслов-Марчета.

Битка на Сутјесци синоним је за операцију "Шварц" сила Осовине против југословенских партизанских снага за вријеме Другог свјетског рата у касно прољеће 1943. године.

У Долини хероја вијенце су положиле делегације Владе и Народне скупштине РС, изасланик предсједника РС Миладин Драгичевић, изасланик предсједавајућег Предсједништва БиХ Славко Вучуревић, представник Амбасаде Руске Федерације те делегације СУБНОР-а РС, СУБНОР-а Црне Горе и представници општине Фоча.

Подијељени у заједничкој борби

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изразио је жаљење што све организације са простора бивше Југославије, које баштине традицију НОР-а, нису биле присутне јуче на Тјентишту. Он је подсјетио да је СП почео обиљежавати годишњицу битке на Сутјесци 1997. године и да су тада све организације биле заједно.

- На бази различитих погледа према посљедњем грађанском рату у Југославији дошло је, нажалост, и до различитог односа према антифашистичким тековинама и догађајима из НОР-а. Лично сам чинио напор да их ујединим, али је очигледно да је велики утицај странака и политика унутар тих организација - рекао је Ђокић.

Он је позвао све који његују тековине антифашистичке борбе да убудуће заједно обиљежавају значајне датуме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана