Бисери генерације у Рогатици крче пут ка новим успјесима: Игор и Радош само за петице знају

Сретен Митровић
Бисери генерације у Рогатици крче пут ка новим успјесима: Игор и Радош само за петице знају

РОГАТИЦА - Да се труд и рад увијек исплате, показали су ученици генерације у рогатичкој основној школи “Свети Сава” Игор Иконић и Средњошколском центру “27. јануар” Радош Милишић, који су се са свједочанствима пуним петица ових дана без проблема уписали у Гимназију и на Правни факултет.

Међу 103 мала матуранта у Рогатици најбољи од најбољих је Игор који је вуковац и за девет година школовања из свих предмета само за петице зна.

Своју школу и општину представљао је на регионалним и републичким такмичењима из математике, физике и информатике и са свих се враћао са дипломама и пехарима. Зато је свијетла образа ових дана покуцао на врата Гимназије у Средњошколском центру и без проблема се нашао на списку.

- Размишљао је и о Електротехничкој школи у Источном Сарајеву, али се ипак опредијелио за Гимназију у нашој Рогатици, а кад је заврши, нека бира шта му буде воља - с поносом каже Игорова мајка Тања Иконић.

Да одабере будуће занимање, тешко није било ни најбољем ђаку међу 67 свршених средњошколаца у Рогатици Радошу Малишићу који је у првом кругу уписао право на Универзитету у Источном Сарајеву.

Редајући само петице, постао је и мајстор за његовање српске средњовјековне баштине, па је отуда у холу нове зграде Средњошколског центра, под мотом “Ко не чува своју прошлост неће имати ни будућност”, оставио свој умјетнички рад. На њему је, каже, пренио почетну страницу Повеље Кулина бана из 1189. године “закићену” натписом са једног од стећака из велике средњовјековне некрополе у Варошиштима код Рогатице. 

- На том раду су и детаљи Повеље бана Матије Нинослава из 1240, а Повељу краља Твртка Првог из 1378. на зиду моје школе “овјерио” сам његовим печатом, док Повељу краља Стефана Дабише из 1392. прати мотив са грба познате средњовјековне породице Павловић која је столовала у граду Борач, недалеко од садашње Рогатице - објаснио је Радош.

Љубав према историји у неку руку имала је утицај и на опредјељење овог средњошколца за будуће занимање.

- Кроз студије и науку надам се да ћу продубити сазнања о српској историји и прошлости које су моја опсесија још од када сам први пут чуо неке од старих епских пјесама - рекао је Радош.

Овај момак, за којег се може рећи да је прави бисер овогодишње генерације рогатичких средњошколаца, иако живи у 20 километара удаљеној Рогатици,  врло често може се видјети за пјевницом у храму Светих апостола Петра и Павла на Борикама. 

- Гдје и шта год ради, иза њега остају златни трагови. Зато се молим Богу да му дарује здравље и да му се, сада када је на животној раскрсници, испуне све жеље и надања - рекао је парох ове цркве Драган Јовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана