Бисер прошлости у Градишци добија стари сјај

Милан Вујић
Бисер прошлости у Градишци добија стари сјај

Градишка - Најстарији национални споменик у Градишци, некадашња вијећница и хотел "Кајзер", у којем се сада налази Завичајни музеј, поново ће заблистати пуним сјајем јер је, послије вишегодишње небриге и пропадања, почела њихова обнова.

Замјеном спољних инсталација и заштитом фасаде од даљег пропадања почело је уређење простора око ове градитељске цјелине која посједује посебну архитектонску и културолошку вриједност. Објекат је грађен у периоду од 1880. до 1890. године, а његова љепота и данас плијени пажњу љубитеља архитектуре.

Посљедњих година ови бисери били су препуштени зубу времена, али захваљујући донаторским средствима и опредијељености општине да овим објектима удахне нови живот, вијећница би ускоро требало да добије ново рухо.

В.д. директора Завичајног музеја Градишка Бојан Вујиновић истакао је да су радови од вишеструке важности, јер ће објекат бити заштићен од пропадања.

- Прво смо кренули са адаптацијом простора око објеката, система канализације, јер је утврђено да то највише угрожава ове националне споменике - рекао је Вујиновић.

Додао је да су касније проширени радови и на замјену дотрајалих бетонских плоча и асфалтирање простора поред вијећнице и хотела.

- Проблем пропадања зграде Старе општине недавно је актуелизован изложбом слика Слободана Видовића на голим зидовима у неуређеном простору, гдје су посјетиоци могли видјети у каквом је стању ово историјско благо - нагласио је Вујиновић.

Вриједност досадашњих радова је око 30.000 марака, а у музеју вјерују да ће цјелокупна обнова комплекса коштати око 750.000 КМ.

Зграда вијећнице, коју је Комисија за очување националних споменика БиХ 2014. године прогласила националним спомеником, најстарији је објекат у Градишци. Овај објекат свједочи о аустроугарском периоду, те представља важан чинилац локалног идентитета, с циљем промовисања регионалне историје, традиције, културе и других специфичности локалне заједнице.

- Грађена је у такозваном псеудомаварском стилу, под јеврејским утицајем, што објашњава присуство Давидове звијезде, али и других јеврејских орнамената - појашњава Вујиновић.

Игралиште

У Завичајном музеју већ кују планове за активности за које ће добити простор када обнова вијећнице и "Кајзера" буде завршена.

- Жељели бисмо да организујемо акције "Атеље на отвореном" у којима ће учествовати домаћи умјетници, а прикупљени новац од продаје слика биће усмјерен на изградњу игралишта за наше најмлађе суграђане - казали су у музеју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана