Бирчаковић: Породична медицина оправдала улогу

Срна
Бирчаковић: Породична медицина оправдала улогу

ЗВОРНИК - Предсједник Удружења љекара породичне медицине регије Бирач Горан Бирчаковић изјавио је данас да је породична медицина истински оправдала своју улогу у систему лијечења пацијената и истакао да се не смије дозволити да ова регија буде на зачељу у Републици Српској по броју љекара специјалиста из ове области.

"Породична медицина, односно породични љекар је улазница здравственог система и првенствено му је посао превенција, лијечење и држање хроничних обољења под сталном контролом, као и превентивна борба против стварања нових обољења", рекао је Бирчаковић новинарима у Зворнику.

Он је, поводом 19. маја - Свјетског дана породичне медицине, подсјетио да породична медицина званично постоји у Републици Српској од 2009. године и додао да се и даље налази у фази јачања своје улоге у укупном здравственом систему.

Бирчаковић је рекао да су доктори породичне медицине са ове регије "изнијели" све карантине у времену пандемије и да, на срећу, нема ниједан љекар заражен вирусом корона.

"На регији Бирач имамо 54 тима породичне медицине и када смо почињали имали смо само три специјалисте породичне медицине, а сада имамо 13, девет у Зворнику, и по два у Барунцу и Власеници", рекао је Бирчаковић.

Истичући да није задовољан овим бројкама, јер би сваки тим морао да има специјалисту породичне медицине, Бирчаковић је рекао да се нада да ће градоначелник и начелници општина са регије Бирач покушати са ресорним министарством да пронађу начин да се годишње бар једна специјализација за докторе породичне медицине финансира из буџета ових локалних заједница.

Бирчаковић је нагласио да се мора наћи неко рјешење јер се не смије дозволити да ова регија буде на зачељу у Републици Српској по броју љекара специјалиста породичне медицине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана