Бимал примјењује највише стандарде ЕУ

Ж. К.
Бимал примјењује највише стандарде ЕУ

Брчко - Фабрика "Бимал" из Брчког започела је пријем сјемена сунцокрета и генетски немодификоване соје, а овогодишњу јесењу кампању обиљежило је отварање новог постројења за отпрашивање у складу са еколошким стандардима Европске уније, којима је знатно смањена емисија прашине у атмосферу.

Отварање новог постројења вриједног пола милиона КМ дио је стратешког плана приближавања нормама ЕУ у производњи, које компанија прати упркос непостојању домаћих закона и прописа који регулишу ову област.

- Пријем сјемена ће повећаним интензитетом трајати до краја мјесеца. Ради се о великим количинама које треба правилно обрадити и ускладиштити. Инсталацијом новог постројења за отпрашивање омогућили смо минималну емисију прашине и заштиту животне околине - казала је Наташа Пуцар, директор корпоративних комуникација "Студен холдинга" у чијем саставу послује и "Бимал".

Од 2002. године, "Бимал" је за пет пута повећао капацитет прераде сјемена са 26.000 на 120.000 тона годишње. У току ове сезоне пријема сјемена у фабрику дневно уђе и до 90 камиона, односно буде обављен пријем и до 2.000 тоне сјемена. Повећани капацитети резултат су растућих извозних активности и улагања "Бимала" у развој аграра у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана