Бимал крчи пут ка свјетском тржишту

Цвија Мркоњић
Бимал крчи пут ка свјетском тржишту

Брчко - Предсједник управе "Студен холдинга" и генерални директор фабрике јестивог уља "Бимал" из Брчког Илија Студен примио је око 60 учесника свечане академије "Дани Европе".

Студен је госте, који су имали прилику да обиђу и производне погоне, упознао са пословањем "Студен холдинга" и "Бимала". Међу гостима су, између осталих, били и високи представник у БиХ Валентин Инцко, министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић те многобројни представници институција БиХ и власти ентитета, те амбасадори Француске, Аустрије, Словеније и других земаља.

Студен је нагласио да је "Бимал" значајна компанија и једна од највећих у региону која извози производе на различита тржишта, а однедавно и у Кину.

- БиХ је способна да буде конкурентна на свим тржиштима, а приближавањем Европској унији имамо прилику да се извучемо из кризе, јер нам се отварају нове шансе - казао је Студен.

Посјета је уприличена у понедјељак у оквиру обиљежавања "Дана Европе". На свечаној академији награде за европску компанију и личност године за Брчко дистрикт додијељене су компанији "Бимал" и Студену.

- Поносни смо што су препознали наш квалитет и то је велики стимуланс за наш даљи рад - истакао је Студен.

Инцко је истакао да је кључ за успјех БиХ постојање више фабрика попут "Бимала" од којих зависи и успјех локалних заједница.

- БиХ има све више производа и прича о БиХ може да се мијења на подручју економије, а поготово извоза - казао је Инцко.

Шаровић је оцијенио да је "Бимал" једна од најуспјешнијих фирми у БиХ и да захваљујући великом извозу значајно утиче на спољнотрговински биланс.

- Посебно истичем снажан продор на тржиште Турске са којом имамо споразум о слободној трговини када је у питању уље. Извоз се рапидно пење и достигао је завидан ниво - нагласио је Шаровић.

"Бимал" је један од највећих извозника у БиХ, а чак 75 одсто производње завршава на иностраном тржишту.

Награде

Директор корпоративних комуникација "Бимала" Наташа Пуцар добила је на свечаној академији "Дани Европе" награду за жену менаџера Европе. Она је казала да је Илији Студену награда за личност године у Брчком додијељена као посебна захвалност за помоћ страдалима у прошлогодишњим поплавама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана