Биљана Недић, члан ККИ Врбас и студија “Хабанера”: Уз плес и кошарку досеже висине

 Јана Кезић
Foto:  Б. Здриња

БАЊАЛУКА - За све је потребна љубав и морате вољети оно чиме се бавите. Након тога слиједи много рада и одрицања, али круна свега на самом крају је успјех који је неминован.

Овим ријечима разговор за “Глас Српске” започела је кошаркашица ККИ Врбас из Бањалуке Биљана Недић, која се уједно и бави плесом. Са Сашом Јовановићем, који је њен тренер, али и плесни партнер, чини први инклузивни плесни пар у БиХ, а часове латино плесова похађају у Академском плесном студију “Хабанера”.

Плесом у колицима Недићева је још једном доказала да ни ограничене могућности споља, захваљујући подршци изнутра, из малог универзума који је створила њена породица, нису никаква препрека.

- Бавити се са неколико различитих ствари у исто вријеме заиста је изазовно и понекад исцрпљујуће, јер тражи огромну концентрацију и присутност у датом тренутку, а све су то ствари које се уче и вјежбају - казала је Недићева.

Испричала је да је било тренутака када јој је било тешко, те када се питала да ли је плес уопште за њу.

- Самокритично сам гледала на ствари које ми нису полазиле тако лако за руком, али мој тренер такве тренутке стручно рјешава. Пуно разговарамо и то ми много олакшава овај процес учења. Заиста ми је стало до тога да савладам што више и вјероватно је то разлог толиких емоција - рекла је Недићева.

Са плесом се први пут упознала прије двије године, када се са Сашом појавила на модној ревији “Баш по мјери”, у организацији докторице Снежане Кутлешић Стевић.

- То се свима допало, али ја тада нисам имала адекватна колица, намијењена за плес, тако да нисам могла почети озбиљно тиме да се бавим - рекла је Недићева.

Додала је да је у августу ове године захваљујући Министарству породице, омладине и спорта РС добила адекватна колица, након чега је кренула активно да тренира.

- Колико је плес изазовна дисциплина, схватила сам тек кроз прве озбиљне тренинге. Иако сам имала добру основу, јер се већ дуго година бавим спортом, постојале су фигуре и покрети које сам седмицама учила. И још  сам на почетку, али добром - рекла је Недићева додајући да у наредној години планирају да иду и на такмичења.

За костиме тренутно, прича, немају буџет, јер су веома скупи, па Саша користи оне које већ има, а она је купила неке коришћене, али јој је један сашила и поклонила кројачица Љубинка Кукавица, којој је веома захвална.

- Надамо се да ће у тренутку када нам буде требала и финансијска подршка, ту нашу јединственост препознати и институције и помоћи нам, јер смо нас двоје једини представници наше земље - рекла је Недићева додајући да су своје плесне тачке имали прилику представити и београдској публици, гдје су наишли на позитивне реакције, али и приједлоге за сарадњу.

Велику подршку, осим породице, како истиче, пружају јој њени пријатељи, али и предсједник ККИ Врбас Маринко Умичевић.

С обзиром на то да се дуго година бави кошарком у колицима, гдје је освојила много титула и награде, ону најдражу не може да издвоји.

- ККИ Врбас је моја прва спортска љубав, а саиграчи са нашим предсједником на челу су моја друга породица. Свака награда, пехар, медаља има своје мјесто и значај у мом животу и захвална сам цијелом тиму на томе - рекла је Недићева која је на 68. манифестацији Избор десет најбољих спортиста РС у организацији “Глас Српске” награђена Плакетом за изузетна достигнућа у параолимпијском спорту за 2022. годину.

Атмосфера

Биљана Недић истиче да су часови плеса веома занимљиви, па су и анегдоте неизбјежне.

- Поред тога што заиста озбиљно радимо, много се смијемо и шалимо. Често точком пређем свом партнеру преко ноге, он стисне зубе и насмије се, а једном ме толико завртио да ми је спао точак - испричала је кроз осмијех Недићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана