Билећанин Немања Милићевић у хуманој акцији: Бициклом до Острога за помоћ суграђанима

Милош Васиљевић
Билећанин Немања Милићевић у хуманој акцији: Бициклом до Острога за помоћ суграђанима

БИЛЕЋА - Билећанин Немања Милићевић прикључио се акцији Хуманитарне организације “Срби за Србе” како би помогао вишечланој породици Братић из билећког села Брестице у завршетку њиховог дома, па ће тако возити бицикл од општине до манастира Острог и назад те “продајом” километара дати свој допринос.

Циљ је јасан, хуманост и солидарност су на првом мјесту, поручује Милићевић за “Глас Српске” наглашавајући да породицама које имају четворо и више дјеце сви морају да помогну.

Зато се овај спортиста и хуманитарац одлучио да вози омиљени двоточкаш од Билеће до манастира Острог и назад, у дужини од 200 километара те “продајом” километара помогне Братићима, али и личним примјером покаже да наше мало некоме значи пуно. Продао је већ близу 100 километара, а не сумња да ће до 1. маја, када се планира упустити у ову авантуру, продати све.

- Када сам видио да је покренута акција, нисам се ни тренутак двоумио, па сам се одлучио да се бициклом упутим у ову хуману мисију. Треба бити човјек, а на малим стварима показујемо те карактеристике. Хуманост не зна за границе, нисам баш ни у активном тренингу, али гледаћу да се адекватно спремим до краја мјесеца - рекао је Милићевић.

Симболична цијена од пет марака по километру, уз позивање хуманитарног броја неки су од начина како помоћи Братићима.

- Свакодневно се људи јављају и препознали су сам значај приче. Ту су и “обични” људи, али и привредници, чак су ми се јавили и из ФК Црвена звезда и подржали нашу причу. Уплате стижу, осим из Српске и Србије, и из Црне Горе и Македоније - рекао је Милићевић који је уједно студент друге године новинарства у Палама.

Братићима, који су једна од породица које село Брестице чине живим, једино сигурно примање је дјечији додатак од 160 КМ, а поред тога имају и 15 коза и три краве, уз то стално су у шуми. С обзиром на то да имају четворо дјеце, прије неколико година почели су градити кућу ближе школи и граду, а у Брестицама се намјеравају и даље бавити сточарством.

- Кућу, нажалост, нису у могућности сами завршити, па им је потребна помоћ у грађевинском материјалу. Ова дјеца су будућност Херцеговине и нашег рода. Истрајно одолијевају у недаћама, па хајде сви да се потрудимо да им олакшамо живот - поручили су из организације “Срби за Србе”.

У билећком селу Брестице преостале су само четири породице. Ипак, у овом херцеговачком кршу, гдје терен није само зими неприступачан него увијек, јер се до њих долази стрмим макадамом, више је дјеце него старијих јер у двије куће има чак десеторо дјеце, па млади овдје воде главну ријеч.

Трчао за Вучковића

Прије годину и по Немања Милићевић је трчао за свог суграђанина Марка Вучковића и то од цркве Светог Саве у Билећи до манастира Добрићево и назад.

- И тада смо успјели да прикупимо средства, али и анимирамо цјелокупну јавност, али још можда што је и важније пробудимо оно нешто људско у људима, а баш нас овакве приче спајају и уједињују - јасан је Милићевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана