Билећа: Потребна обнова Народне библиотеке "Владимир Гаћиновић"

Srna
Билећа: Потребна обнова Народне библиотеке "Владимир Гаћиновић"

БИЛЕЋА - Неопходна је адаптација и проширење Народне библиотеке "Владимир Гаћиновић" у Билећи, једне од најстаријих културно-образовних установа у овој општини, која располаже са готово 25.000 књига, међу којима су и неки ријетки примјерци штампани од 1891. године до краја 19. вијека, изјавила је Срни директор Библиотеке Ирена Дунђер.

Она је рекла да су просторије Библиотеке неусловне и недовољне за смјештај цјелокупног књижног фонда и организацију рада у складу са стандардима.

"Библиотека данас располаже са готово 25.000 књига. Међу њима су најстарији примјерци неколико ријетких књига које су штампане у периоду од 1891. године до краја 19. вијека и на самом почетку 20. вијека", истакла је Дунђерова.

Она каже да је потребна адаптација просторија Библиотеке, али и проширење и реконструкција ради стварања простора за Дјечје и Стручно одјељење која су сада у заједничком простору, као и за Завичајно одјељење које је уједно и најзначајније јер се ту чува духовно благо једног града.

Дунђерова истиче да би подједнако значајна била и изградња простора за промоције, књижевне вечери, изложбе и разне друге културне манифестације које Библиотека, упркос скромном буџету, редовно организује.

"Ово би много унаприједило не само рад Библиотеке, већ и обогатило културни живот ове општине која би коначно имала достојну установу у коју би грађани радо долазили, а била би и импозантан споменик културе", нагласила је Дунђерова.

Она је напоменула да је 1933. године група образованих Билећана покренула иницијативу за оснивање Библиотеке, која је почела да ради 1935. године, али је, нажалост, током Другог свјетског рата уништен највећи дио њеног књижног фонда.

"Непосредно по ослобођењу, поново је покренута иницијатива за обнављање Библиотеке у Билећи, која је 1952. године поново почела са радом", рекла је Дунђерова и додала да је тај рад до данас непрекидан.

Она је напоменула да Народна библиотека "Владимир Гаћиновић" у просјеку годишње има 1.200 уписаних чланова, од којих су највећи број основци који већ годинама имају право на бесплатан упис.

Дунђерова је навела да се фонд књига Библиотеке, због скромног буџета којим располаже установа, не попуњава довољно и да је недовољно средстава за одласке на сајмове.

Она је навела да се знатан број књига набави донацијама корисника, а велики број стиже и од људи поријеклом из ових крајева који желе да учине нешто лијепо за Билећу.

Менаџер општине Билећа Михајло Вујовић рекао је Срни да је ова општина за финансирање донаторским средствима Владе Србије кандидовала пројекат обнове Библиотеке вриједан 500.000 КМ.

"Премијер Републике Српске Радован Вишковић током посљедње посјете Билећи рекао је да ће озбиљно размотрити тај пројекат, који је кандидат за донаторска средства Владе Србије", рекао је Вујовић.

Он је навео да би реновирање Библиотеке подразумијевало и проширење на два спрата, гдје би био један завичајни угао у којем би била представљана сва дјела Билећана који су било када нешто објавили, али и она написана о Билећи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана