Билећa: Почело осликавање Саборног храма Светог Саве

Срна
Foto: Срна

БИЛЕЋА- У Саборном храму Светог Саве у Билећи почело је иконописање зидова, што је најзначајнији дио комплетне обнове ове светиње, рекао је Срни старјешина храма Небојша Коловић.

Коловић је навео да се сада ради иконописање олтарског дијела Храма од 200 метара квадратних и изразио очекивање да ће до Васкрса бити завршен тај дио посла, након чега је планирано да буде осликан цијели Саборни храм, који има 800 метара квадратних.

"Пројекат осликавања урадио је билећки сликар и иконописац Драго Вучић, а Храм ће осликати Дарио Станимировић, који је иконописао и олтарски дио Саборног храма у Требињу и манастира Тврдош", навео је Коловић.

Према његовим ријечима, укупна вриједност пројекта је 23.000 евра, односно 110 евра по квадрату осликавања икона на зиду.

Коловић је подсјетио да је претходних година урађена комплетна обнова билећког Саборног храма, односно обновљени су иконостас, под, зидови, звоник, инсталације, кров, плочник око храма, тријем, а направљена је и нова палионица свијећа.

"Надамо се да ћемо и овај дио обнове Храма да урадимо саборно, као и до сада и да ћемо се још једном пројавити као заједница која одговорно служи и стара се о храму Божијем у Билећи", навели су из Саборног храма.

Прилози за иконопис Саборног храма Светог Саве у Билећи могу се оставити у Храму или уплатити на жиро рачун Развојне банке 5620088065922874 са назнаком "За осликавање храма".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана