Билећа обнавља зграду библиотеке из 19. вијека, уз помоћ Србије

Срна
Билећа обнавља зграду библиотеке из 19. вијека, уз помоћ Србије

БИЛЕЋА - Реконструкција зграде Народе библиотеке "Владимир Гаћиновић" у Билећи, која је једна је од најстаријих установа културе у Херцеговини, требало би да почне ове године из средстава Владе Србије.

-Пројекат реконструкције Библиотеке је спреман и само се чекају средства из Србије у оквиру помоћи општинама из Републике Српске, а послије тога ћемо расписати тендер - рекао је Срни начелник општине Веселин Вујовић.

Истакао је да би након тога обнова требало да почне током ове године.

Упркос тешким условима у којима раде, у Библиотеци успијевају да привуку бројне читаоце и публику на промоцијама и догађајима које организују.

Директор Библиотеке Сања Бошковић истакла је значај те установе културе и обнове зграде која је саграђена крајем 19. вијека, а оштећена је у земљотресу прије двије године.

Бошковићева је напоменула да би реконструкција зграде Библиотеке много значила за Билећу, као град богате традиције и културе, подсјетивши да је ова установа смјештена у ту зграду шездесетих година прошлог вијека, а пројекат реконструкције је урађен још 2018. године.

Она је навела да од тада постоји жеља и потреба да се почне са обновом на добробит Билећана који воле да читају и имају навику да долазе у Библиотеку.

-Веома смо посвећени читаоцима и захваљујући пријатељима библиотеке успијевамо да набавимо наслове које нам траже. У Билећи постоји лијепа комуникација између библиотекара и читалаца, а такође сви писци који код нас дођу препознају ту посебност коју има наша читалачка публика, и увијек из Билеће понесу најљепше утиске - истакла је Бошковићева.

Према њеним ријечима, Библиотека се увијек труди да све промоције организује на другачији начин како би биле примамљиве љубитељима писане ријечи, па су због тога веома посјећене јер организацији сваког догађаја детаљно приступају, што Билећани препознају и зато радо долазе, почев од предшколаца до одраслих.

Бошковићева је додала да би реконструкција зграде Библиотеке која се налази у главној билећкој улици сигурно допринијела и љепшем изгледу града који заслужује установу културе на коју ће бити поносан, а запосленима би то олакшало рад.

-Заједничка жеља нашег колектива је да Библиотека у овој години засија у новом руху јер због прилично неусловних просторија немамо могућности да реализујемо све идеје током године. Зато сваку промоцију, које су веома посјећене, радимо у просторијама билећког Дома културе - указала је Бошковићева.

Влада Србија планирала је да у комплетну обнову зграде билећке библиотеке уложи око 300.000 евра, у оквиру помоћи бројним пројектима у општинама у Републици Српској.

Билећка библиотека располаже са 25.000 књига, од којих су многе вриједни и ријетки примјерци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана