Бик Путаљ побједник Грмечке кориде

Срна
Foto: Срна

ОШТРА ЛУКА- Бик Путаљ, власника Мехмеда Мешића из Јајца, побједник је 252. Грмечке кориде која је данас одржана на Поповића брду код Оштре Луке.

Путаљ је тријумфовао у тешкој категорији, док су побједници у лакој бик Рушко чији је власник Александра Гавриловића, те у средњој бик Шароња, чији је власник Марко Чулић. Власници су добили награде од 3.000 КМ, 2.000 КМ и 1.500 КМ као и побједничке пехаре.

На 252. Грмечкој кориди било је пријављено двадесетак бикова, власника из Мркоњић Града, Јајца, Козарске Дубице, Приједора, те села Козице из Оштре Луке.

Предсједник Организационог одбора 252. Грмечке кориде Немања Куриџа изјавио је новинарима да је ова манифестација од великог значаја, не само за простор Оштре Луке, већ и за Републику Српску.

"Дуга је традиција ове манифестације и људи често у шали кажу да је Грмечка корида старија чак и од САД, што није далеко од истине. Велики је културолошки значај свега овог управо у погледу те традиције која чува слободарски дух нашег народа", рекао је Куриџа.

Замјеник начелника Оштре Луке Душко Дошеновић изјавио је да ова општина покровитељ Грмечке кориде, те да ће наредне године покушати да је подигну на већи ниво.

"Ова корида заслужује да буде највећа, будући да се одржава 252 године и једна од најстаријих манифестација у Републици Српској и самој БиХ. Наградни фонд ове године је 20.000 КМ. Сљедеће године је 30 година општине и гледаћемо да то уз помоћ спонзора и Владе Републике Српске, подигнемо значајно са наградама и са организацијом на доста већи ниво", рекао је Дошеновић.

Послије Другог свјетског рата Грмечка корида се одржавала на локалитету Међеђе брдо, на територији општине Сански Мост. То је била највећа манифестација таквог типа у бившој Југославији и окупљала је 100.000 посјетилаца сваке године. Након потписивања Дејтонског споразума, Општина Оштра Лука је наставила са организовањем Грмечке кориде.

Оштра Лука као локална заједница од 1997. године организује Грмечку кориду на Поповића брду у оквиру обиљежавања "Илинданских дана" којим општина обиљежава Илиндан као своју крсну славу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана