Бијељину погодила орканска олуја, у петак могуће ново невријеме

ГС
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА - Републику Српску у протекла 24 часа задесиле су двије олује, а најјачи удари вјетра од 103 километра на час забиљежени су на подручју Бијељине, што се сврстава у орканску олују, рекла је Срни начелник Одјељења бдијења у Републичком хидрометеоролошком заводу Милица Ђорђевић и додала да је и сутра могуће невријеме, али не истог интензитета.

Ђорђевићева је навела да је на мјерном мјесту у Трну у Лакташима регистрована снажна олуја од 101 километар на час, као и на аеродрому у Бањалуци, гдје су оштећени објекти.

"Такви удари вјетра могу изазвати велику штету. С обзиром на штету евидентирану на терену, није искључено да је на појединим локацијама било и јачих удара, а гдје нема мјерних станица које би то регистровале", рекла је Ђорђевићева.

Она је напоменула да је невријеме кренуло из Словеније и Хрватске и да је јуче око 17.00 часова захватило сјеверозапад Српске одакле се дужином ријеке Саве премјештало ка истоку.

Према њеним ријечима, на подручју Козарске Дубице и између Градишке и Бањалуке регистрован је и град, а јаког вјетра било је и у Добоју и Теслићу.

"У Посавини и Семберији је било и кише и олујног вјетра. Даље се невријеме премјештало ка Србији, накратко се ситуација смирила, а онда је послије поноћи сличном путањом од запада ка истоку, пратећи шири регион, још једно невријеме опет донијело олујни вјетар и падавине", рекла је Ђорђевићева.

Она је додала да је до јутрос било кише и у Сарајевско-романијској регији и дуж ријеке Дрине, али да тренутно падавина нема.

"Сутра током послијеподнева и вечери опет се може очекивати невријеме са запада ка истоку, тако да није искључено да сутра увече опет буде јачих непогода. Синоћ је било доста интензивно и не баш уобичајено, тако да не вјерујем да ће бити истог интензитета", истакла је Ђорђевићева.

Када је ријеч о количинама падавина, она је навела да су у Добоју пала 32 литра по метру квадратном, у Зворнику 29, Новом Граду 22, а Бањалуци и Приједору 20 литара по метру квадратном.

Ђорђевићева је напоменула да удари вјетра већи од 100 километара на час нису ништа ново, односно да су и раније евидентирани на овим просторима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана