Бијељинско удружење “Импулс” новим пројектом чувају традицију и пуне кућни буџет

Љиљана Алексић
Бијељинско удружење “Импулс” новим пројектом чувају традицију и пуне кућни буџет

Бијељина - Бијељинско Удружење “Импулс” које окупља жене са инвалидитетом годинама се у Семберији бори за нормалан живот ове популације становништва, а захваљујући различитим пројектима које реализује, чланице личним примјером показују да не постоје препреке да достојно зарађују за живот и буду друштвено корисне.

- Кроз реализацију пројеката настојимо да нашим чланицама пружимо подршку у економском оснаживању те да дамо могућност женама и дјевојкама са инвалидитетом да повећају властити приход у породици, као и конкурентност на тржишту - рекла је извршна директорица  Удружења “Импулс” Тања Милинковић.

Ово Удружење започело је недавно реализацију пројекта под називом “ВУцимо нит промјеНА”, који ће трајати до априла 2020. године.

За то вријеме група жена и дјевојака с инвалидитетом, односно чланова њихових породица, биће обучена да самостално израђује предмете од филцане вуне, као и да третира вуну да би добили производ од потпуно природног материјала.

Пројектом ће бити обухваћено више тематских радионица - вуна као природни материјал, рад са вуном, врсте и начини обраде, практичан рад са природном вуном и њено бојење, односно, суво и мокро филцање вуне.

- Рад са рукотворинама може бити тржишно одржив, а вјештине третмана вуне, посебно бојење и филцање, биће сачуване од заборава. Жене са стеченим вјештинама ће моћи своја знања пренијети на млађе генерације, а надамо се да ће пласман рукотворина израђених од вуне обогатити туристичку трговинску понуду у Бијељини и околини - истиче Милинковићева и додаје да ће се обука изводити у новом Центру за обуку у изради кућне радиности “ПУЛС”, који су добили на коришћење захваљујући разумијевању града.

У “Импулсу” очекују да ће на радионицама учествовати 32 полазника, а пројектом је предвиђена и обука 16 корисника у области маркетинга за рукотворине.

У претходном периоду Удружење жена са инвалидитетом “Импулс” реализовало је и пројекат “Знам да могу” у оквиру којег су жене оспособљене за ручно ткање, што им омогућава ангажовање у изради тканих дијелова за традиционалне ношње из Семберије за Културно-умјетничко друштво “Дворови”.

Захваљујући пројекту под називом “Наше љето”  који је  реализован током протеклог љета чланице су бесплатно  користиле базене Бање “Дворови”. Из Удружења поручују да ће наставити са обукама чланица, али и других жена, јер им је циљ преношење знања.
 

Нове просторије

Удружење  “Импулс” добило је крајем септембра на коришћење просторију у сједишту мјесне заједнице Галац. Средства за адаптацију објекта издвојила је градска управа у Бијељини.

Према ријечима Тање Милинковић, чланице “Импулса”, нове просторије  ће користити за израду традиционалних рукотворина, а у оквиру могућности, просторије ће бити на располагању и другим удружењима која окупљају особе са инвалидитетом. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана