Бијељински Роми низ воду пустили вјенчиће и замислили лијепе жеље

Срна
Foto: СРНА

БИЈЕЉИНА - Ђурђевдан, најрадоснији празник Рома, јутрос је у Бијељини традиционално обиљежен уранком и пуштањем врбових вјенчића низ воду, уз замишљање лијепих жеља.

Директор Удружења грађана за промоцију образовања Рома "Отахарин" Драган Јоковић сматра важним да Роми очувају своје обичаје, културу и идентитет. "Роми немају своју отаџбину, тако да је врло важно промовисати њихове обичаје, кад год се за то укаже прилика", рекао је Јоковић.

Он је додао да су Роми у Бијељини суочени са сиромаштвом и искљученошћу из заједнице, а карактеристични су и низак ниво образовања и антициганизам у граду. Сабира Хашимовић, која је запослена у "Отахарину", рекла је новинарима да су припремили 120 пакетића дјеци за радост и офарбали око 200 јаја.

"Од Ђурђевдана Роми могу да спавају напољу, путују - стигло је прољеће", истакла је Хашимовићева. Санита Смајић каже да су јуче са дјецом из Дневног центра за дјецу која живе и/или раде на улици или су у ризику да то постану "Отахарин" ишли по врбу, те шарали јаја како би уљепшали Ђурђевдан. "Роми у Бијељини живе јако тешко.

Поражавајућа је чињеница да је мали број ђака завршио средњу школу, као и факултете. Имамо свега два студента", рекла је Смајићева. Дјечак Анел Хусић каже да су синоћ бојили јаја, а данас ће низ канал Дашница да баце вјенчиће. "Славимо како је ко у могућности - неко пече прасе, неко јагње, роштиљ.

Највише волим бацање вјенчића у воду", прича овај малишан. Максуда Окић додаје да на Ђурђевдан рано устају, купају дјецу и унучад, па иду да славе, како је ко у могућности. Ђурђевдан представља одлазак зиме и долазак топлијих дана. То је празник којим су Роми у прошлости обиљежавали прекид зимовања, покретали своје черге и поново полазили на пут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана