Бијељинки Наташи Милић лутке инспирација и формула за успјех

Љиљана Алексић
Бијељинки Наташи Милић лутке инспирација и формула за успјех

Бијељина - Млада Семберка Наташа Милић полако, али сигурно, крчи свој пут у свијету ликовне умјетности, а њене слике красе многе домове у БиХ, Хрватској, Швајцарској, па чак и далекој Канади.

Иако је магистар фармације, са кистом се дружи још од дјетињства и то је њена прва и велика љубав.

Стицајем околности сликање је у почетку било бијег од страха у ратном вихору родног Сарајева, а годинама касније испоставиће се да је “дјечјим  ружичастим очима” дио своје маште преносила на папир кроз цртеже који су били типични за једну дјевојчицу, да би у основној и средњој школи стигли до нивоа такмичења. Данас је поносна на своју самосталну изложбу која, како каже, представља пресјек њеног досадашњег рада, у којем је централну улогу заузела једна лутка коју је бојом и цртежом испратила кроз све фазе живота.

- Увијек почнем да сликам портрет и он на крају буде другачији, са другачијом бојом косе, другачијом позадином и углавном је то неки мој аутопортрет. Створила сам свој правац и људи на платну могу да виде моја различита психичка стања и расположења, гдје сам била тужна, гдје сам била срећна или забринута. Дакле, покушавам да кроз портрет лутке осликам оно што осјећам - каже Наташа.

Прича да себе користи као филтер кроз који пролази стварност. Међутим, њене слике нису уобичајене.

- Слика није само слика, то је начин на који размишљам - додаје Наташа, која ствара акрилним бојама и спрејевима. Ова дјевојка је творац необичних аутопортрета које већ скоро пола деценије ствара под именом “Ст Доллџ”, што значи света луткаста.

-  Зашто света? Зато што је жена за мене света јер рађа и ствара нови живот, а луткаста зато што је то главни лик умјетности коју стварам. Прије пет година направила сам страницу на којој сам представила своје радове и кренула са мањим изложбама. Узела сам умјетничко име “Ст Доллџ” - каже она. Бијељинској публици недавно се представила другом самосталном изложбом с око 30 радова. Прву је имала прошле године у Народној библиотеци “Филип Вишњић” у Бијељини.

- Излагала сам с Удружењем сликара  “Свети Лука” из Бијељине, а имала сам и три мање изложбе - каже она.

Мајице

Однедавно се њени радови налазе и на мајицама бренда “Мост Њантед Цлотхинг”, а у том облику њене слике стигле су скоро до цијеле Европе, па чак и до САД.

- Веома сам поносна на нови пројекат који смо заједно почели мој колега Михајло и ја, који је направио свој бренд “Мост Њантед Цлотхинг”, а са којим је стигао чак и до Америке. Дошли смо на идеју да спојимо моје радове са његовим дизајном, да испринтамо мајице са мојим радовима, а са његовом гаранцијом и квалитетом. Поносни смо и презадовољни на то колико наруџби имамо и на чињеницу да су наше мајице стигле и у Саудијску Арабију. Припремамо и дуксеве и ранце, а  ускоро ће свјетлост дана угледати и торбе - каже Наташа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана