Бијељинци не дају стара стабла

Љиљана Алексић
Бијељинци не дају стара стабла

БИЈЕЉИНА - Представници еколошких удружења у Семберији поднијели су иницијативу граду Бијељина да буду заштићена стабла старија од 50 година, као и да се стане у крај непотребној и бесправној сјечи дрвећа.

Еколози сматрају да је приликом урбанизације града требало водити рачуна о заштити некада бројних, а данас врло ријетких дрвореда у граду.

Представници Еколошког удружења “Еко-пут”, Планинарског еколошког удружења “Мајевица”, Удружења родитеља и наставника “Бон Сан”, Еколошког удружења “Ада” и Удружења грађана ПЕЗ “Ренесанса” поднијели су захтјев Одјељењу за стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине да буду заштићена стабла старија од 50 година, као и да буде појачано озелењавање јавних површина.

Према ријечима предсједнице “Еко-пута” Снежане Јагодић Вујић у условима климатских промјена, глобалног загађења ваздуха, различитих пандемија, важно је одупријети се наглој и неконтролисаној урбанизацији и спријечити уништавање градског зеленила и дрвореда.

- Свједоци смо да је посљедњих деценију и више у Бијељини дошло до убрзане градње од канализације, обилазнице па до великог броја стамбених зграда, што је све довело до смањења зелених површина. Свима је сметало дрвеће, а могло је да се сачува бар 50 одсто дрвореда у граду. Годинама је то проблем, али због мањег броја садница, а све већег загађења ваздуха сматрали смо да је сада право време да се покрене ова иницијатива и спроведе у дело - каже Јагодић Вујић.

Након што добију одговор, очекују подршку Скупштине града да кроз одлуке и мјере сјеча стабала буде заустављена.

- Очекујемо да донесу прописе да нема сече дрвећа у граду и да буду одређене казне за нелегалну сечу, то је оно што надлежни могу да ураде. Очекујемо да градска Скупштина то подржи и да буду нађена средства и одређено професионално предузеће да се види у којим улицама може да се сади квалитетно дрвеће, колико тога треба засадити, а имамо и замисао да буде направљен још један градски парк, а можда и више њих у сваком мјесној заједници гдје постоје површине за то - додаје Јагодић Вујић.

Према њеним ријечима у посљедње двије деценије због велике загађености ваздуха нове саднице тешко успијевају.

- Тешко се примају нове младе саднице дрвећа зато што је у атмосфери концентрација угљен-диоксида давно прешла оних безбедних 350 по кубном метру ваздуха. Живимо у условима климатских промена, глобалног загађења и не знамо шта ће бити сутра. Летос смо имали суше, а сутра можемо имати поплаве. Зими када почне сезона грејања гушимо се годинама због прекомјерне загађености ваздуха, а нема дрвећа да упије све загађене честице. Зато је потребно нешто хитно учинити - сматра Јагодић Вујић.

Грађани подржавају ове активности. Сматрају да је у граду потребно више зеленила те да је тамо гдје је могуће потребно сачувати стара стабла.

Бијељинка Маида Исабеговић каже да памти град са више зеленила.

- Окружени смо зградама, бетоном, током зиме велики је смог у граду. Мора бити више зеленила у граду, када шетамо да можемо да дишемо и склањамо се од сунца и кише - каже она.

Боривоје Секанић такође истиче да стабла треба сачувати.

- За сваку сјечу потребна је дозвола, ако тога нема, онда је то бесправно. Ако је због безбједности грађана, онда је оправдано, али све друго не подржавам - рекао је Секанић.

Нове саднице

У Еко-визитор центру “Језера” у посљедње двије године чланови Удружења “Еко-пут” засадили су више од 300 садница аутохтоног дрвећа. У Бијељини најбоље успијевају липа, багрем, платани и кестен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана