Бијељина:Упркос корони успјешна година за пољопривреднике

ГС
Бијељина:Упркос корони успјешна година за пољопривреднике

БИЈЕЉИНА - На подручју Бијељине јесења сјетва је скоро завршена, а план је премашен за десет одсто у односу на прошлу годину, рекао је начелник градског Одјељења за пољопривреду Стеван Тривковић.

- То значи да ћемо имати довољне количине хљебног жита и других култура, што нам даје извјесну сигурност у кризним временима, као што је овој период нестабилности изазван пандемијом вируса корона - рекао је Тривковић на конференцији за новинаре.

Када је ријеч о подстицају за меркантилну пшеницу, који износи 300 КМ по хектару, Тривковић каже ће бити исплаћен произвођачима и наредне године, алид а је процедура подношења захтјева измијењена.

- Произвођачи ће захтјев за подстицај поднијети након изласка Правилника за 2021. годину, а не као што је то било да сада до 31. јануара - рекао је Тривковић.

Он је навео да ће Одјељење за пољопривреду учинити све да помогне пољопривредним произвођачима да изврше регистрацију у АПИФ-у, што је прва ствар коју након Нове године морају учинити, а након тога треба да сачекају објаву Правилника на основу кога ће остварити право на подстицајна средства.

Тривковић је поручио пољопривредним произвођачима да до 30. новембра могу да поднису захтјев у Одјељењу за пољопривреду и за средства намијењена инвестицијама на пољопривредним газдинствима.

- Право подношења захтјева имају физичка лица која се баве сточарством, воћарством и повртларством, а максималан износ који могу добити је до 15.000 КМ - рекао је Тривковић и додао да се у овом случају инсистира на грађевинској дозволи за пољопривредне објекте, која је потребна за све активности пољопривредника које се буду одвијале према фондовима ЕУ.

Осим средстава намијењених изградњи објеката, каже Тривковић, пољопривредницима ће бити на располагању и средства за набавку опреме у сточарству, воћарству и повртарству.

Тривковић је најавио да ће у наредној години пољопривредним произвођачима бити на располагању и средства из ЕУ фондова у износу од 20 милиона КМ за период од 2020. до 2024. године.

- Одјељење припрема људе који ће помоћи пољопривредницима да аплицирају за средства из фондова ЕУ, јер су процедуре изузетно захтјевне - рекао је Тривковић.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић оцијенио је да је ова година пољопривредницима била родна, али да се због епидемиолошке ситуације јавио проблем пласмана робе.

- Градска управа заједничким напором и средствима са Владом Републике Српске реализује пројекат наводњавања Семберије и за сада је вода доведена на преко хиљаду хектара земљишта, а ових дана ће бити пуштена кроз потпуно обновљен и реконструисан канал Дашница - рекао је Мићић новинарима.

Као наредни циљ Градске управе, Мићић је најавио изградњу Дринског насипа, чиме би Семберија у потпуности била заштићена од поплава.

Што се тиче споразума о "малом Шенгену", Мићић је оцијенио да је семберским пољопривредницима управо то недостајало.

- Раније су пољопривредни произвођачи имали могућност пласмана робе у свим републикама некадашње државе. Сада ће "малим Шенгеном" поново бити отворена могућност за несметан проток роба и услуга - рекао је Мићић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана