Бијељинац Жико Тодоровић даровао више од 100 литара крви

Данијела Бајић
Бијељинац Жико Тодоровић даровао више од 100 литара крви

БИЈЕЉИНА - Из вена шездесетдвогодишњег Жике Тодоровића из Бијељине за четири и по деценије хумане мисије истекло је више од 100 литара драгоцјене течности, која је у Републици Српској и шире спасла на десетине живота.

Све је, прича овај Семберац, почело 1975. године када је случајно сазнао да се у бијељинској болници организује акција добровољног давања крви. Вођен жељом да некоме помогне и спасе живот, одмах је, каже, одјурио да дарује крв, а од тада до данас своју хуманост доказао је небројено пута па је, према евиденцијама Црвеног крста РС, постао рекордер у Српској када је у питању добровољно давалаштво крви.

- Крв сам званично дао 246 пута, а незванично ни сам не знам са сигурношћу. Оно што сигурно знам јесте да је из мојих вена истекло више од 100 литара крви. Животна жеља ми је да крв дам из обје руке истовремено, а надам се да ћу је успјети остварити у наредне три године, јер се послије 66. рођендана морам поздравити са овом хуманом мисијом - прича Тодоровић за “Глас Српске”.

Додао је да је крв мјесечно знао дати и по три пута. С обзиром на то да правила у Српској налажу да је драгоцјену течности могуће дати само једном у три мјесеца, Тодоровић је само ради тога прелазио границе, што доказују и бројне књижице.

- Крв сам даровао гдје сам се год затекао, па и у Њемачкој, Словенији и Италији, али је моја крв највише живота спасла на подручју Србије. Док сам био у војсци, крв сам давао из вене у вену, због чега сам јако поносан. Људи су ми нудили све и свашта за узврат, али једноставно нисам могао ништа узети - вели Тодоровић који је крв давао и док је лежао у болници.

Његово велико срце спасло је много људи, али посебно му је драго што је међу њима било и беба.

- Једне прилике кад сам дошао да дам крв, рекоше ми да баш у то­м моменту ову драгоцјену течност требају за бебу. Одмах сам без размишљања заврнуо рукав. Рекао сам: “Ако је потребан литар, онда литар вадите”. На крају се испоставило да је то била кћерка моје рођаке - испричао је Тодоровић, коме је супруга највећа подршка.

Како каже, спасени живот највећа је награда, а није важна ни боја коже ни националност.

- Јако је лијеп осјећај знати да сам неком спасао живот, без обзира на то ко је и шта је. Осим тога, спреман сам и орган донирати како бих некоме помогао - рекао је Тодоровић.

Осим хуманих разлога, крв је, каже овај племенити Семберац, добро дати бар два пута годишње и из здравствених разлога, јер се она на тај начин регенерише и подмлађује. Он је позвао све младе људе, али и оне старије, да крену његовим стопама.

- У мојој породици са добровољним давањем крви кренуо је и мој брат, али нисам сигуран колико је пута то учинио - рекао је Тодоровић.

За своју несебичну хуманост Тодоровић је добио бројна признања, захвалнице и дипломе. Добитник је, између осталог, признања “Свети Сава” које му је додијелио бивши предсједник РС Рајко Кузмановић.

Услови

Добровољни давалац крви може бити свака здрава особа старости између 18 и 65 година.

- Мушкарци могу дати крв свака три, а жене свака четири мјесеца. Крв не треба да дају људи који тренутно примају терапију или имају акутну или хроничну болест - наведено је на сајту Завода за трансфузијску медицину РС, гдје истичу да је тренутно стање залиха крви задовољавајуће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана