Бијељина: Војска РС настала као потреба за опстанак Срба

Срна
Foto: Град Бијељина

БИЈЕЉИНА- Свечаним дефилеом ратних застава, те служењем парастоса и полагањем вијенаца код Централног споменика погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату, у Бијељини је данас обиљежен Дан Војске Републике Српске, Дан семберских ратних јединица и Дан Трећег пешадијског /Република Српска/ пука.

Предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић рекао је да је Војска Републике Српске настала као потреба српског народа да се избори за опстанак и да јој се дугује захвалност што данас постоји Српска.

"Српски народ кад има своју државу, уређен систем, може бити сигуран да неће доживјети геноцид као што је био у Јасеновцу и на другим стратиштима", поручио је Ђурђевић.

Предсједник Градске борачке организације Бијељина Миодраг Стевановић рекао је да је основни задатак Војска Српске био да брани српски народ и отаџбину.

Он је додао да су град Бијељина и борци из овог краја дали велики допринос у одбрани Српске у току протеклог рата, јер су учествовали су биткама у свим крајевима.

"Колико су те битке биле тешке говори податак да је више од 1.000 наших сабораца дало живот и ту смо данас да им се поклонимо", навео је Стевановић, те додао да будуће гренерације треба да се сјећају оних који су страдали.

Командант Трећег пјешадијског батаљона Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука пуковник Небојша Јовановић навео је да је српски народ 1992. године одлучио да се одупре онима који су пријетили да поново отворе стратишта, попут Јасеновца, Јадовног...

"Захваљујући Војсци Српске тако нешто се није поновило у Одбрамбено-отаџбинском рату, створени су услови да се одбрани Српска", навео је Јовановић, који је и старјешина касарне у Бијељини.

Он је додао да су припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, који су насљедници Војске Српске и баштине њену традицији, дужни да наставе сталну борбу за останак и опстанак Српске, што данас чине у миру.

Генерал Војске Републике Српске у пензији Петар Млађеновић рекао је да су 12. маја 1992. године почеле свијетле странице истрије Срба западно од Дрине.

"Стварање Војске Српске, као нуклеуса снага српског народа за одбрану својих интереса, био је почетак сјајне историје и залог за будућост, јер у будућности знамо свој пут, знамо да је Републике Српска једина наша Отаџбина и имамо право и дужност да бранимо тековине", навео је он.

Вијенце на споменик палим борцима положили су представници свих ратних јединица које су формиране на овом подручју, Трећег пешадијског /Република Српска/ пука, делегација Градске управе Бијељина, МУП-а, Организације породица погинулих бораца и других удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана