Бијељина. Уточиште за 60 жртава насиља

Љиљана Алексић
Бијељина. Уточиште за 60 жртава насиља

Бијељина - Уточиште од насиља у породици у Сигурној кући у Бијељини до сада је пронашло више од 60 особа, рекла је директор Фондације "Лара" Радмила Жигић.

У Сигурној кући, која је отворена 2011. године, може бити смјештено 15 особа, од чега 13 одраслих и двоје дјеце.

Рад Сигурне куће био је отежан ове године због прошлогодишњих поплава које су причиниле штету и овом објекту. Ипак, кућа је санирана у марту и од тада ради у пуном капацитету.

Она је додала да нерадо говоре о подацима колико је тачно жена и дјеце збринуто у Сигурној кући и одакле долазе.

- Нажалост, имали смо неколико покушаја изазивања инцидента и због тога више у јавност не износимо податак колико корисница борави у кући - рекла је Жигићева.

Према њеним ријечима, у Сигурној кући се спроводе различити облици радно-окупационе терапије.

Током љета жене се баве узгојем воћа и поврћа у пластенику, а постоји и кројачка радионица, опрема за декупаж технику, ситне козметичке услуге, те курс информатике и курсеве језика. За дјецу се организују посебне врсте радионица.

Кориснице у овој кући могу боравити најдуже годину, а по изласку за сваку особу ради се излазна стратегија.

- Жртвама насиља пружамо смјештај, исхрану, здравствену заштиту, психосоцијалну заштиту, те правно савјетовање - рекла је Жигићева и додала да је основни циљ оснаживање и опоравак жене од претрпљеног насиља.

Она је додала да су прошле године на подручју Центра јавне безбједности Бијељина евидентирана 142 случаја насиља у породици. Процјењује се да је број оних који трпе насиље далеко већи, али да се мали број одлучује да пријави насиље надлежним органима.

На подручју Српске од јануара до септембра евидентирано је 248 кривичних дјела насиља у породици, што је за 25,5 одсто мање него у истом периоду прошле године, када су поднесена 244 извјештаја надлежним тужилаштвима против 260 извршилаца. 

У 20 случајева породичног насиља који су у новембру пријављени на подручју Центра јавне безбједности Бијељина шест жртава насиља је лакше повријеђено.

Број 055 1264

СОС линија за жртве насиља у породици је отворена 24 часа, а број је 055 1264.

Свака жена која је преживјела насиље може да буде смјештена у Сигурну кућу. Пожељно је да насиље пријави полицији или центру за социјални рад. Пријавом насиља стиче права на заштиту и помоћ државних служби и институција које су одговорне за насиље које је претрпјела.

Збрињавање у Сигурну кућу због претрпљеног насиља обавезни су, на захтјев жртве, да пруже центри за социјални рад.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана