Бијељина: Уручена одликовања породицама 10 погинулих бораца ВРС

Срна
Бијељина: Уручена одликовања породицама 10 погинулих бораца ВРС

Бијељина - У Бијељини су данас уручена одликовања породицама 10 погинулих бораца Војске Републике Српске /ВРС/ које је Медаљом заслуга за народ постхумно одликовао предсједник Српске Милорад Додик.

Одликовања породицама погинулих бораца уручио је предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић који је рекао да ова организација, заједно са Заводом за запошљавање и Министарством рада и борачко-инвалидске заштите Српске, ради на томе да и средњошколци добију могућност да обаве приправнички стаж од пола године како би могли равноправно конкурисати на радна мјеста.


Митровић је навео да ће до краја године у Републици Српској бити запослено скоро 600 дјеце погинулих бораца путем три пројекта - приправничког стажа, самозапошљавања и пројекта партиципације послодавцима.

Он је напоменуо да је тренутно на евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске 1.800 дјеце погинулих бораца.

"Нема више природног прилива дјеце погинулих бораца, јер су из средње школе изашли прошле године, а има их још неколико стотина који су на факултетима. Од садашњих 1.800 незапослених до краја године ће се тај број смањити на 1.200. Ми смо оптимисти и очекујемо да ће у наредне двије године сва дјеца погинулих бораца бити запослена", рекао је Митровић.

Предсједник Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бијељина Мишо Полетан рекао је да је постхумно одликовање бораца ВРС јасан показатељ да народ и Република Српска нису заборавили њихове херојске жртве.

"Надамо се да ће власт на свим нивоима наставити да обраћа пажњу на егзистенцијалне проблеме породица погинулих бораца, прије свега на проблем запошљавања дјеце из ових породица", рекао је Полетан новинарима.

Он је апеловао да се породице чији су најмилији дали животе за Републику Српску, а нису до сада одликовани, обрате у Градску организацију како би их евидентирали.

Породице погинулих, Митровић и делегација града Бијељина положили су данас вијенце на споменик палим борцима у центру Бијељине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана