Бијељина: Улична акција “Дјеца против насиља”

Срна
Бијељина: Улична акција “Дјеца против насиља”

Бијељина - Породичном шетњом кроз центар Бијељине, грађани и невладини активисти обиљежили су Међународни дан породице, те упутили апел за заштиту дјеце од свих облика насиља.

Координатор пројекта “Помозимо дјеци да живе без насиља” Драгана Петрић из фондације “Лара” рекла је новинарима да се овом уличном акцијом шаље порука дјеци да имају право на заштиту и да је њен циљ оснаживање најмлађих да траже заштиту својих права.

Према њеним ријечима, потребно је стално мобилизирати дјецу, наставнике и цијело друштво да знају препознати све облике насиља над дјецом и да знају начине како да их заштите.

“У школама постоје протоколи о поступању у случајевима злостављања и занемаривања дјеце и случајевима вршњачког насиља, закони Републике Српске препознају дјецу као жртве и усклађени су са Конвенцијом УН о правима дјетета и на папиру је заштита дјеце од насиља јако добро регулисана”, истакла је Петрићева.

Међутим, упозорава она, у пракси је неопходно ширити свијест о свим облицима насиља које је у основним школама, углавном, физичко, а у средњошколском узрасту вербално.

“Насиље није само туча, шамари и батине, него и вријеђање, изопштавање из групе, насиље на интернету, у породици. То су све облици насиља на које упозоравамо најмлађе и њихове наставнике”, истиче Петрићева.

Према њеним ријечима, у Бијељини су на ову тему током године одржана два семинара за наставнике у шест основних школа, а вршњачке едукације организоване су за око 400 ученика шестих разреда.

“Дјеца која долазе из дисфункционалних породица најчешће и сама постају злостављачи у међувршњачком насиљу у школама, јер то су научени обрасци понашања на које указујемо и које покушавамо да ублажимо”, закључила је Петрићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана