Бијељина: Учињено све да се спријечи ширење вируса корона

Srna
Бијељина: Учињено све да се спријечи ширење вируса корона

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић изјавио је данас да је град учинио све што је било неопходно да се спријечи ширење вируса корона и оцијенио да у Бијељини није тежа ситуација у односу на друге градове, тако да се не се морају уводити нове ванредне мјере.

- Од почетка ове године смо на различите видове помоћи у сузбијању епидемије потрошили 1.605.000 КМ. Највише је издвојено за Болницу и Дом здравља. У међувремену смо добили и помоћ од Владе Републике Српске тако да је дио трошкова из градског буџета покривен - рекао је Мићић након састанка са министром здравља и социјалне заштите Републике Српске Аленом Шеранићем.

Он је истакао да су се бијељински привредници одазвали на акцију коју је спровео Црвени крст заједно са Техничким ремонтом Братунац, фирмом Славена Ристића, те да су скупили 2.602.000 КМ.

Према његовим ријечима, сва та средства утрошена су за спречавање ширења еоидемије, а највећи дио - 2.305.000 КМ утрошен је за куповину 50 респиратора.

- Остало је по потреби уплаћивано Дому Здравља и Болници за опрему и друге ствари. Ми смо ових дана помогли, заједно са Републичким штабом и Цивилном заштитом да почне школска година. У свим школама је извршена дезинфекција и дератизација. И основним и средњим школама смо дали по 3.000 маски. Имамо довољно маски да свима помогнемо - рекао је Мићић.

Он је захвалио министру здравља и социјалне заштите који је посјетио Бијељину и разговарао са представницима Градске управе о раду Штаба за ванредне ситуације, стању у вези са вирусом корона, почетку школске године и предстојећим локалним изборима.

- Ситуација са вирусом је и даље тешка и компликована иако је мање људи смјештених у ковид болницу. Од јуче је информација да их је 11. Јуче смо имали само четворо новозаражених. За сада имамо 79 активних случајева, а до сада је у граду Бијељина било 467 заражених лица. Нажалост, имали смо 12 преминулих лица - прецизирао је Мићић.

Он је навео да је Градски штаб за ванредне ситуације од 16 марта одржао 66 ванредних сједница, о чему је обавијештен министар Шеранић.

- Пратили смо све мјере Штаба за ванредне ситуације Републике Српске и даље ћемо тако радити. Ми не можемо ублажити мјере у односу на мјере Главног штаба за ванредне ситуације. Наш штаб сматра да нема потребе да будемо ригорознији - рекао је Мићић.

Он је рекао да је министар Шеранић увијек добродошао у Бијељину, те да ће Градска управа пратити све мјере надлежних орагана с циљем заустављања епидемије вируса корона.

Што се тиче превоза ученика, Мићић је рекао да је донесена одлука да се издвоји 30 КМ додатних по ученику из буџета града. Превозници ће имати већи број полазака и моћи ће покрити своје трошкове. Наш трошак мјесечно је око 40.000 марака, а до краја године то ће бити око 200.000 КМ", навео је Мићић.

Говорећи о начини спровођења избора и неопходним мјерама, он је рекао да ће за то бити потребно милион КМ.

- Ми смо се већ обратили Савезу општина и градова да видимо како ћемо обезбиједити та додатна средства, мимо оних која су иначе предвиђена за спровођење избора - додао је Мићић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана